Θα μεσολαβήσουν ακόμα αρκετά επεισόδια μέχρι να ξεκινήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου (Great Sea Interconnector), αλλά φαίνεται πως σιγά-σιγά ξεδιαλύνεται το κουβάρι. Χθες, παρουσιάστηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου η επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους του έργου. Όπως ανέφεραν μάλιστα πηγές του ΑΔΜΗΕ θα υπάρχει εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών. Μάλιστα όπως εξήγησαν οι μελετητές κατά την παρουσίαση, το καθαρό κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Πηγές του ΑΔΜΗΕ τόνιζαν πως «η μελέτη έδειξε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί όχι μόνο το πιο βιώσιμο σενάριο σε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και το πλέον συμφέρον για τους Κύπριους καταναλωτές – τόσο τους οικιακούς όσο και τους εταιρικούς».

«Η μελέτη στο μεγαλύτερο μέρος δίνει το αποτέλεσμα το οποίο θα θέλαμε να δούμε» επισημαίνουν στο energygame.gr ανώτερες πηγές της κυπριακής κυβέρνησης. Αναφέρουν ακόμα πως εντός του μήνα θα δοθεί στην κυπριακή πλευρά ολόκληρη η μελέτη, ώστε στη συνέχεια αυτή να δοθεί σε εξειδικευμένο οίκο για να πει τη γνώμη του. Επομένως, η πρώτη αποτίμηση είναι θετική και σίγουρα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση την τελική επενδυτική απόφαση. «Σαν κυπριακή δημοκρατία έχουμε πάρει μια αρχική απόφαση να στηρίξουμε το έργο, γιατί αυτό σχετίζεται με τη συνδεσιμότητα της κυπριακής δημοκρατίας, με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και πιθανή μελλοντική ηλεκτρική σύνδεση με το Ισραήλ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές στο energygame.

Σε κάθε περίπτωση το έργο μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση. Σήμερα θα γίνουν επαφές της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με παραγωγικούς φορείς. Η ολοκλήρωση των συναντήσεων με θετικό τρόπο θα ανοίξει το δρόμο για το «κλείσιμο» μιας σειράς από εκκρεμότητες που υπάρχουν. Μια από αυτές είναι η έγκριση της μεθοδολογίας εσόδου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου. Προηγήθηκε η έγκριση της μεθοδολογίας εσόδου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων, κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ να αφαιρεθεί -από το κείμενο της διαβούλευσης- η πρόβλεψη για WACC 6,3%. Έχει μείνει ανοιχτός ο προσδιορισμός του ύψους και θα καθοριστεί όταν θα ξεκαθαριστεί το ύψος του δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη