Ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα φέρει η νέα κανονικότητα που παρατηρείται πλέον στον κλάδο και χαρακτηρίζεται από μηδενικές ή αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού (σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και υπερπροσφοράς φωτοβολταϊκών) και έντονες διακυμάνσεις, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metlen Energy and Metals (πρώην MYTILINEOS).

Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, «η παραγωγή των ΑΠΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες μας και εξαιτίας της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε λίγο θα αρχίσουμε να βλέπουμε και στην Ελλάδα έντονα αρνητικές τιμές, φαινόμενο που έχει εμφανιστεί στη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια. Η αντιμετώπισή του είναι ένα από τα βασικά θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι ενεργειακές εταιρείες σήμερα. Όμως, οι μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες που διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια και την απαραίτητη τεχνογνωσία βρίσκουν τις λύσεις και καταφέρνουν αξιοποιούν τις μηδενικές τιμές υπέρ τους αλλά και υπέρ των πελατών τους. «Όποιος δεν είναι καθετοποιημένος, διαθέτει π.χ. φωτοβολταϊκά ισχύος 5 ΜW και θεωρεί ότι θα έχει μια σταθερή απολαβή για το υπόλοιπο της ζωής του θα αρχίσει να έχει πρόβλημα…». Την ίδια θέση υποστήριξαν πρόσφατα και άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες της εγχώριας αγοράς ενέργειας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η καθετοποίηση, δηλαδή η δραστηριοποίηση σε όλη την αλυσίδα του ηλεκτρισμού, από την παραγωγή έως την προμήθεια και η γεωγραφική και τεχνολογική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων αποτελούν «ασπίδα» απέναντι στις μηδενικές/αρνητικές τιμές που δεν προβληματίζουν τους μεγάλους ομίλους.

Κάνοντας μια αναδρομή στις συνθήκες στην αγορά ΑΠΕ, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι μέχρι πρότινος κυριαρχούσε το καθεστώς των επιδοτούμενων τιμών (Feed-in Tariffs) που ήταν πολύ υψηλές και το οποίο προσέλκυσε πληθώρα παικτών στον κλάδο, ιδίως στα φωτοβολταϊκά, θεωρώντας ότι εάν επένδυαν σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο «θα είχαν εισόδημα για όλη τους τη ζωή». Πλην όμως το περιβάλλον έχει αλλάξει άρδην, οι ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά έχουν υποχωρήσει και η υπερπροσφορά της πράσινης ενέργειας δημιουργεί στρεβλώσεις. Ο επικεφαλής της Metlen προέβλεψε ότι το πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ θα καταργηθεί τελείως το επόμενο διάστημα (με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο). Κάτι που σημαίνει -όπως εξήγησε- ότι οι developers των νέων έργων ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του εμπορικού κινδύνου και να ενσωματώσουν στα επιχειρηματικά τους πλάνα το ενδεχόμενο ότι κάποιες ώρες της ημέρας οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα μπορούν καν να διαθέσουν στην αγορά την ενέργεια που παράγουν, λόγω των περικοπών πράσινης ενέργειας που βαίνουν αυξανόμενες Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειωθούν, θα γίνουν λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού θα κλείσει καθώς οι τράπεζες θα διστάζουν να δανειοδοτήσουν έργα που δεν καλύπτονται με «κλειδωμένες» ταρίφες. «Η ισορροπία τελικά θα βρεθεί μέσω της συγκέντρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγους ισχυρούς ομίλους που θα μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη νέα πραγματικότητα», προέβλεψε ο κ. Μυτιληναίος.

«Βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο»

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν είχαν προετοιμαστεί για να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες πράσινης ενέργειας. «Βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο», είπε χαρακτηριστικά, παρομοιάζοντας την κατάσταση με κάποιον που έχει χτίσει ένα σπίτι, το έχει επιπλώσει πλήρως και….ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει νερό σε απόσταση 100 χιλιομέτρων, επομένως το σπίτι είναι άχρηστο. «Είναι και αυτός ένας παράγοντας που μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και μάλιστα με πρωτοβουλία των ίδιων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος προέβλεψε επίσης ότι οι όροι της μελλοντικής ανάπτυξης των ΑΠΕ στην ΕΕ θα γίνουν αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τη νέα της σύνθεση…

Διαβάστε ακόμη