Ανοδική ήταν η «τάση» των πράσινων τιμολογίων ρεύματος για τον Ιούνιο, εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι παράγοντες της αγοράς και ήρθε ως επακόλουθο του άλματος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τον Μάιο που σημείωσαν αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με τον Απρίλιο. Ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά προμήθειας, η ΔΕΗ έδωσε «σήμα» απορρόφησης μεγάλου μέρους της επιβάρυνσης, προσφέροντας γενναιόδωρη αύξηση της τάξης του 38% στο ειδικό τιμολόγιο, τη μεγαλύτερη από τη θέσπιση του εν λόγω προϊόντος στις αρχές του έτους. Το εργαλείο των εκπτώσεων αξιοποίησαν και άλλοι πάροχοι προκειμένου τα πράσινα τιμολόγια να διαμορφωθούν σε πιο ελκυστικά επίπεδα για τους τελικούς καταναλωτές.
Η εικόνα των βασικών κυμαινόμενων τιμολογίων για τον τρέχοντα μήνα στη βάση των ανακοινώσεων των παρόχων μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΕΗ Γ1 (πράσινο τιμολόγιο): 11,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης (από 10,6 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο). Για τις επόμενες κιλοβατώρες η χρέωση αναπροσαρμόζεται στα 12,6 λεπτά/κιλοβατώρα (από 11,7 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο)
Protergia (Οικιακό Value Special): 16,4 λεπτά/κιλοβατώρα (έναντι 10,6 λεπτά/KWh το Μάιο)
ΗΡΩΝ (Basic Home): 16,3 λεπτά/κιλοβατώρα (από 10,118 λεπτά/KWh το Μάιο)
Elpedison Ειδικό Οικιακό (έως 100 kWh): 15,484 λεπτά/KWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 17,984 λεπτά/KWh για την υπόλοιπη κατανάλωση (από 9,9698 λεπτά/KWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 10,568 λεπτά/KWh για την υπόλοιπη κατανάλωση τον περασμένο μήνα)
NRG: 15,952 λεπτά/KWh (από 10,961 λεπτά/ΚWh το Μάιο)
Ελίν (Power On ! Home Green): 14,85 λεπτά/Κιλοβατώρα (από 9,5 λεπτά/KWh το Μάιο)

Κύκλοι της αγοράς ΑΠΕ σχολιάζοντας στο energygame.gr την εξέλιξη των τιμολογίων υπογράμμιζαν πως η εποχικότητα των χονδρεμπορικών τιμών –που επηρεάζει έντονα τα πράσινα τιμολόγια που τις ακολουθούν- είναι πια μέρος του αφηγήματος στην αγορά ηλεκτρισμού και όπως οι τιμές υποχωρούν σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ έτσι ανεβαίνουν όταν ενισχύεται η ζήτηση, υποχωρεί το μερίδιο της πράσινης ενέργειας και το κενό καλύπτεται από την ακριβότερη ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικές μονάδες.

Το Μάιο, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Απρίλιο γιατί περιορίστηκε η παραγωγή των αιολικών λόγω των ανεμολογικών συνθηκών, αλλά και των φωτοβολταϊκών, διότι παρατηρήθηκε κάποιες ημέρες το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει έντονα την παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων. Το κενό καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου, σε μια συγκυρία αυξημένων τιμών φυσικού αερίου αλλά και δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής τους.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού -με δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση των θερμοκρασιών αλλά και της ζήτησης για ηλεκτρισμό, όσο θα πλησιάζουμε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν-, με τις χονδρεμπορικές τιμές να επανέρχονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης το φθινόπωρο.