Οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, η ενίσχυση και επέκταση των υποδομών των δικτύων ηλεκτρισμού και η διαχείριση απορριμμάτων θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- στον έκτο γύρο του Ελληνο-Γερμανικού Διαλόγου που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκπροσωπείται από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων.

Οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το πώς θα προωθηθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις προκλήσεις στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και σε άλλους τομείς. Θα γίνει επίσης ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και κλιματικής προσαρμογής.

Η συνάντηση γίνεται με φόντο την έντονη παρουσία των γερμανικών επιχειρήσεων στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο. Το πιο εμβληματικό παράδειγμα είναι η σύμπραξη ΔΕΗ- RWE για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2 GW μέσω της κοινής εταιρείας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή που έχουν συστήσει. Η γερμανική Bay.Wa.Re είναι μεταξύ των πιο δραστήριων ξένων «παικτών» στον κλάδο ΑΠΕ, η Siemens σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει τους Σταθμούς Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η Linde διατύπωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να ενισχύσει το προφίλ της στην ελληνική αγορά με έμφαση στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η Ελλάδα έχει επίσης προτείνει τη δημιουργία του Green Aegean Interconnector, ενός μεγάλου ηλεκτρικού διαδρόμου δυναμικότητας 3 GW μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Γερμανίας, μέσω του οποίου μεγάλες ποσότητες πράσινης ενέργειας που παράγονται στη χώρα μας (και από τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα που αναμένεται να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια) θα μπορούν να μεταφέρονται στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Σημειώνεται τέλος ότι κατά το περασμένο έτος σειρά γερμανικών εταιρειών που εξειδικεύονται στα συστήματα αποθήκευσης για ΑΠΕ, στις υποδομές φόρτισης για ηλεκτροκίνηση σε λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων κ.α. επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο πλαίσιο επιχειρηματικών αποστολών και είχαν συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες για να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας (Apollo Green Solution UG, be.storaged GmbH, Enerkite GmbH,P3 Group, Power Consult Kehrer GmbH, smartlab Innovationsgesellschaft mbH , Solanevo GmbH, Binder GmbH, Inter Engineering, WEIMA Maschinenbau GmbH, STEINERT GmbH, SΚΤ Bionik).

Διαβάστε ακόμη