Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με την υποδομή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Τα συμπεράσματα προτείνουν μια σειρά μέτρων για ένα διασυνδεδεμένο και ανθεκτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και να επιτευχθεί η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία μιας πιο διασυνδεδεμένης και ισχυρής υποδομής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή, γνωστή ως «υπερδίκτυο της ΕΕ» (EU Supergrid), αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ενεργειακή ασφάλεια και έναν πιο ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα.

Η έξαρση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, έχει επηρεάσει σημαντικά το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο. Με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να έχει διπλασιαστεί από το 2004, το υφιστάμενο δίκτυο δυσκολεύεται να συμβαδίσει. Το υπερδίκτυο της ΕΕ στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου και συγχρονισμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη.

Το σχέδιο δίνει έμφαση στον μακροπρόθεσμο, συντονισμένο σχεδιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμφόρησης του δικτύου. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τον σχεδιασμό από πάνω προς τα κάτω, σε επίπεδο ΕΕ, όσο και τον συντονισμό από κάτω προς τα πάνω των περιφερειακών και εθνικών σχεδίων, με έμφαση στη διασφάλιση επαρκούς διασύνδεσης, ιδίως σε περιοχές που σήμερα δεν διαθέτουν ισχυρές συνδέσεις.

Το Συμβούλιο ζητά ένα ενισχυμένο πλαίσιο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του δικτύου, με βελτιωμένη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα σε όλη τη διαδικασία, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της ΕΕ. Αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη για ένα ισχυρότερο πλαίσιο διακυβέρνησης για τον σχεδιασμό, την επιλογή και την υλοποίηση διασυνοριακών έργων υποδομής, με στόχο μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή και περιφερειακή προσέγγιση για την ανάπτυξη του δικτύου.

Αναγνωρίζοντας τις νέες απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, με έμφαση στην ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων και στην αντιμετώπιση των τρωτών σημείων κοντά στα εξωτερικά σύνορα.

Στα συμπεράσματα αναγνωρίζονται οι σημαντικές επενδυτικές ανάγκες τόσο στα δίκτυα μεταφοράς όσο και στα δίκτυα διανομής. Για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ όσον αφορά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ενεργειακή ασφάλεια, είναι απαραίτητο ένα ιδιαίτερα διασυνδεδεμένο και ανθεκτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει το πραγματικό επενδυτικό κενό και να διερευνήσει τρόπους αύξησης των συνολικών επενδύσεων σε υποδομές δικτύου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται επίσης να στηρίξει την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μέσω χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών.

Το σχέδιο υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των υβριδικών δικτυωμένων δικτύων που συνδέουν πολλά κράτη μέλη για την οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη της υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας. Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να αξιολογήσει τις προκλήσεις και τα εναπομένοντα κενά στη χρήση αυτών των δικτύων παράλληλα με τις ακτινικές συνδέσεις.

Το Συμβούλιο ενθαρρύνει την Επιτροπή να προσδιορίσει μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των δικτύων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή του κοινού. Επιπλέον, το σχέδιο υπογραμμίζει την ανάγκη ταχύτερης τυποποίησης των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των στοιχείων του δικτύου. Αυτό περιλαμβάνει τη διερεύνηση δυνατοτήτων για βελτιωμένη περιφερειακή ή πανευρωπαϊκή ορατότητα όσον αφορά την προμήθεια εξαρτημάτων του δικτύου και ενδεχομένως την προσαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η πρωτοβουλία «Supergrid» της ΕΕ αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την προώθηση ενός πιο διασυνδεδεμένου, ασφαλούς και ανθεκτικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η ΕΕ μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιτυγχάνοντας τελικά τους φιλόδοξους στόχους της για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ενεργειακή ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη