Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα για συγχρηματοδότηση των βασικών μελετών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF) που ετοιμάζει ο φορέας υλοποίησης του έργου Elica του ομίλου Κοπελούζου διατύπωσε σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου με επικεφαλής τον υφυπουργό Alaa Hagar στο περιθώριο των εργασιών του East Med Gas Forum στην Αθήνα. Το έργο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Mutual Interest- PMI) πράγμα που «ανοίγει την πόρτα» για χρηματοδοτική στήριξή του από ευρωπαϊκούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ CINEA (που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το CEF) πρέπει να υποβληθεί έως τον Οκτώβριο και εάν γίνει δεκτό οι μελέτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ΕΕ σε ποσοστό έως και 50%. 

Τον περασμένο μήνα, η Elica προκήρυξε τις μελέτες γραφείου για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης και υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυσης κόστους-οφέλους. Η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας (31 Μαΐου) Στη συνέχεια θα ζητηθούν οι οικονομικές προσφορές από τις εταιρείες που πέρασαν τη φάση της προεπιλογής, με στόχο την ανάδειξη του αναδόχου και την εκκίνηση των μελετών το ταχύτερο δυνατό. Την ίδια στιγμή, προχωρούν και οι διεργασίες για τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της ELICA, με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει την επενδυτική πρόταση για τη συμμετοχή του με ποσοστό έως 33,3%.

Κατά τη διμερή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αιγύπτου διατυπώθηκε επίσης το ενδιαφέρον της Ελλάδας να υποδεχθεί περισσότερα φορτία LNG από την Αίγυπτο τόσο στο Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας όσο και στο FSRU της Αλεξανδρούπολης που ξεκινά σύντομα την εμπορική του λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής της Energean, Μαθιός Ρήγας (με δραστηριότητα παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και το Ισραήλ που συμμετέχουν στο EMGF) δήλωσε ότι οι χώρες του Φόρουμ (στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ιταλία με τη Γαλλία, δηλαδή δυο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης) καταναλώνουν ετησίως 200 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου και παράγουν μόλις 70, άρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για αύξηση της παραγωγής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και διαμετακόμιση του αερίου αυτού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Τέλος, το τρίτο θέμα της ατζέντας ήταν η προοπτική συνεργασίας με την Αίγυπτο στον κλάδο της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς όπως τόνισε στην ομιλία του και ο Υπουργός του ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την ομιλία του στο EMGF, η ανάγκη για τις σχετικές υποδομές δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από κράτη-μέλη της ΕΕ . Γι’ αυτό και οι συνεργασίες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση με την Ελλάδα να έχει θέσει αυτό το ζήτημα στις Βρυξέλλες, καθώς αυτή τη στιγμή το ισχύον πλαίσιο δεν επιτρέπει τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 σε τρίτα κράτη.

Διαβάστε ακόμη