Τρεις πρωτοβουλίες που θα κορυφωθούν το φθινόπωρο επιστρατεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (υπερπροσφορά πράσινης ενέργεια σε συγκεκριμένες περιόδους που απειλεί την ευστάθεια του συστήματος και εξωθεί σε περικοπές) με τον πλέον συμφέροντα τρόπο για τους καταναλωτές. Στόχος είναι να μεταφερθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τις μεσημεριανές ώρες όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων και σήμερα (λόγω χαμηλής ζήτησης) σχεδόν μηδενίζονται οι τιμές στη χονδρική αγορά ενώ γίνονται περικοπές. Όπως υποστήριξαν χθες ανώτερα στελέχη του ΥΠΕΝ «η προσαρμογή στο σύστημα θα ρίξει τις τιμές. Αντί να κάνουμε περικοπές θα αξιοποιούμε ενέργεια που χάνεται. Θα υποκαθιστούμε πανάκριβη ενέργεια με ενέργεια που πετάμε».

Πρόκειται για αλλαγές που απαιτούν τεχνολογικές ή άλλες προσαρμογές από τους προμηθευτές, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει όπως η μηνιαία καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η μηνιαία καταμέτρηση είναι το πρώτο βήμα, ενώ θα ακολουθήσουν οι ρυθμίσεις για διεύρυνση της χρήσης των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων και η εφαρμογή του νέου μεσημβρινού τιμολογίου στη χαμηλή τάση και δη στα νοικοκυριά που μπορούν να το υποστηρίξουν διαθέτοντας διζωνικό μετρητή.

Τα ίδια στελέχη του υποστήριξαν πως βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός ισόρροπου ενεργειακού συστήματος και η μείωση τιμών. Όπως τόνιζαν «τον Απρίλιο  η Ελλάδα πήγε κοντά στο 60% από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά. Πρόκειται για τελείως καινούργια πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν διεθνή συστήματα με τέτοια διείσδυση και σε αυτή την καινούργια πραγματικότητα πρέπει να αντιδράσεις με demand response (απόκριση ζήτησης), αποθήκευση και μία αντιστοίχιση της νέας προσφοράς με τη ζήτηση. Διότι αλλιώς είναι ορατή η προοπτική να οδηγηθείς σε περικοπές, αρνητικές τιμές και κινδύνους μπλακ άουτ τις περιόδους που έχεις χαμηλή ζήτηση λόγω εποχικότητας».

Στο ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζουν πως δεν σχεδιάζονται μέτρα στήριξης των μεγάλων καταναλωτών καταναλωτές για ενίσχυση του demand response. Ωστόσο θα αναληφθούν πρωτοβουλίες «για να επιταχύνουμε την ανταπόκριση της ζήτησης στο καινούργιο ηλεκτρικό σύστημα». Το  υπό επεξεργασία πακέτο μέτρων περιλαμβάνει «την εισαγωγή του πορτοκαλί τιμολογίου στην πραγματική ζωή διότι δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά να παρέχεται και το δεύτερο είναι να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε τους παλαιούς μετρητές οι οποίοι υποστηρίζουν δύο ζώνες τιμολόγησης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι πελάτες του νυχτερινού τιμολογίου με παλαιούς μετρητές είναι λίγο κάτω από 1,5 εκατομμύριο αλλά υπάρχουν περίπου 300.000 μη ενεργοί. Οι συγκεκριμένοι πελάτες καλύπτουν σχεδόν το 10% της ζήτησης και θα μπορούν από το φθινόπωρο να επωφεληθούν με μεσημβρινά τιμολόγια με χαμηλότερες τιμές (αντί για το σημερινό νυχτερινό τιμολόγιο) με τους ίδιους μετρητές. Επιπλέον 10% της ζήτησης αφορά σε πελάτες υψηλής τάσης που έχουν ήδη δυναμική τιμολόγηση μέσω έξυπνων μετρητών. Το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου, επίσης από το φθινόπωρο, να επεκταθεί η χρήση των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων για το 40% – 45% των μετρητών (με βάση το φορτίο) που βρίσκονται στη μέση τάση και δεν αξιοποιούν σήμερα εκτενώς τη δυναμική τιμολόγηση. Μέσα από τα συγκεκριμένα μέτρα «σχεδόν το 65% του φορτίου μπορεί να προσαρμοστεί», λένε στο υπουργείο. Σταδιακά, με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών («θα εγκαθίστανται εκατοντάδες χιλιάδες ανά εξάμηνο» λένε στο υπουργείο) η χρήση των δυναμικών τιμολογίων θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο στη χαμηλή τάση.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου «οι πάροχοι πρέπει να προσαρμόσουν τα συστήματά τους για να προχωρήσει το δυναμικό τιμολόγιο και παράλληλα να γίνουν οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο όπου χρειάζονται. Το πιο δύσκολο είναι η τεχνική προετοιμασία των παρόχων, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρέπει, κατ’ αρχήν να τελειώσει η υπόθεση της μηνιαίας καταμέτρησης λόγω της οποίας αλλάζουν σήμερα τα συστήματα των παρόχων». Και μέσω της μηνιαίας καταμέτρησης αντιμετωπίζεται η ρευματοκλοπή όπως τονίζουν στο ΥΠΕΝ. Συνεπώς «μηνιαία καταμέτρηση, δυναμικό τιμολόγιο από φθινόπωρο και λίγο μετά θα έρθουν οι αλλαγές στους παλαιούς μετρητές με τις δύο ζώνες τιμών (μια υψηλή και μια χαμηλή χρέωση)». Δε θα χρειάζεται καμία αλλαγή στους παλαιούς μετρητές.

Διαβάστε ακόμη