Άνοδο έως και 30% «βλέπει» η αγορά στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων τον Ιούνιο με την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) να βρίσκεται στα 79,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα τρεις ημέρες πριν κλείσει ο μήνας. Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις την 1η Ιουνίου και ο εν λόγω μήνας φαίνεται να είναι ο πρώτος που θα σημειώσει ανοδικές τιμές σε σχέση με τους τελευταίους πέντε μήνες, υπό το νέο καθεστώς λιανικής. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αφενός αν αυτές οι αυξήσεις θα επηρεάσουν την καταναλωτική συμπεριφορά και αφετέρου αν θα υπάρξει κάποια στροφή προς τα μπλε (σταθερά) τιμολόγια. Οι προμηθευτές καλούνται να λύσουν τη δική τους εξίσωση, αφού οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

«Οι προμηθευτές θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα τη γραμμή των πιο επεκτατικών χρεώσεων για να καταφέρουν να κρατήσουν τους πελάτες τους. Το momentum είναι θετικό κανείς δεν θέλει να χάσει τον κόσμο του», τονίζουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr. Μένει βέβαια να δούμε αν οι πιο «επεκτατικές» εκπτωτικές πολιτικές, θα κρατήσουν και πάλι ψηλά τις τελικές χρεώσεις τον Ιούνιο σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε. Άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά σημειώνουν πως δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων αναφορικά με τα κίτρινα τιμολόγια με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων). Μάλιστα, όπως σημειώνουν αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι προμηθευτές δεν θα έχουν μεγάλα περιθώρια για εκπτώσεις με τις αυξήσεις να μετακυλίονται σε όλους τους τύπους τιμολογίων.

«Ο Απρίλιος παραδοσιακά είναι μήνας με χαμηλή ζήτηση», σημειώνουν πηγές στο energygame.gr. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν μήνα στον οποίο δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση, ούτε για θέρμανση, ούτε για ψύξη. Ο Ιούνιος φέρνει την έναρξη του καλοκαιριού γεγονός που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο. Ο «μέσος όρος» της τιμής χονδρικής ρεύματος είναι ίσως η βασική παράμετρος για το που θα κινηθούν οι τιμές ανά κιλοβατώρα και τι «προσφορές» θα έχουν οι εταιρείες ενέργειας. Η ανοδική πορεία των τιμών πυροδοτείται συν τοις άλλοις από τη χαμηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα στις προηγούμενες εβδομάδες στο ενεργειακό μείγμα.

Ως εκ τούτου, η ανοδική τροχιά των τιμών πυροδοτήθηκε από τη χαμηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής τις προηγούμενες εβδομάδες, με το φυσικό αέριο να λαμβάνει τα πρωτεία. Να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου που κινείται ανοδικά με την τιμή TTF στα 30,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που επιφέρει αυξήσεις στο κόστος των προμηθευτών, αφού επιδρά στη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής και κατά συνέπεια λιανικής. Αύξηση κατέγραψαν και οι τιμές στα δικαιώματα ρύπων αφού βρέθηκαν στα 75,78 ευρώ/τόνο σημαντική αύξηση, σε σχέση με έναν μήνα πριν που κυμαίνονταν στα 65 ευρώ/τόνο.

Άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν τέλος ότι οι αυξήσεις που ενδέχεται να δούμε οφείλονται επίσης στις εκκαθαρίσεις του ΔΕΔΔΗΕ, τις ρευματοκλοπές, τους λογαριασμούς Προσαύξησης που καταγράφουν αυξητική τάση.

Διαβάστε ακόμη: