Αλλαγές έρχονται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί έρχονται αυξήσεις για εκατομμύρια καταναλωτές; Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος φέρνει μεγάλες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των νοικοκυριών που πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες οικιακές συσκευές από τις 12:00 έως τις 17:00 – τις ώρες δηλαδή που η χώρα παράγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τις αποθηκεύσει και να τις χρησιμοποιήσει άλλη στιγμή μέσα από το δίκτυο.
Αυτό σημαίνει πως όσοι από εμάς τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού κοιμόμασταν με air condition θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε καθώς η χρέωση θα είναι πλέον ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως έχει γράψει η στήλη Game Οver, του powergame.gr, διατηρείται στη «διακεκαυμένη ζώνη» των 100 ευρώ/MWh η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο συνδυασμός του συννεφιασμένου καιρού των τελευταίων ημερών, των χαμηλών μποφόρ και των περιορισμένων εισαγωγών φθηνής ενέργειας από τις γειτονικές αγορές -που αποδίδεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στη μείωση κατά 1000 MW της παραγωγικής δυναμικότητας της πυρηνικής μονάδας του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία- είχε ως αποτέλεσμα την «οπισθοχώρηση» του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου, με το μεταβλητό κόστος των μονάδων φυσικού αερίου να έχει επιβαρυνθεί από την αύξηση της τιμής του καυσίμου τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάιο (που «περνά» στη χονδρεμπορική τιμή με ένα μήνα καθυστέρηση).
Όπως είπε και προ ημερών, ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, από την 1η Ιουνίου θα υπάρξει αύξηση σε όλα τα χρωματιστά τιμολόγια καθώς, «παραδοσιακά», τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για ενέργεια, αυξάνεται και το κόστος που τους τελευταίους δυο μήνες στη χονδρική αγορά ρεύματος παρέμενε σταθερό.
Όμως, οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι για να καλύψουμε την «τρύπα» των 200 εκατομμυρίων ευρώ του Ειδικού Τέλους Εκπομπών Αέριων Ρύπων – του «κουμπαρά» δηλαδή από τον οποίο ενισχύεται η παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές.
Διαβάστε ακόμη