«Άλμα» της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -με τις καθαρές πηγές ενέργειας να κυριαρχούν στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής- και παράλληλη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρισμό, δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Απρίλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διατηρείται το ίδιο μοτίβο που είχε παρατηρηθεί και τους προηγούμενους μήνες παραπέμποντας σε συνέχεια των περικοπών πράσινης ενέργειας, φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του με ιδιαίτερη ένταση τον μήνα που πέρασε.

Μερική διέξοδο στο πρόβλημα δίνουν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων που εμφανίζονται αυξημένες τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, με το ισοζύγιο να «γυρίζει» έντονα θετικό για τον Απρίλιο. Εξέλιξη που στηρίζει το εθνικό αφήγημα για μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας που περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της Eurelectric.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 3.535 ΜWh, μειωμένη κατά 2,05% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η βουτιά σε σχέση τον Μάρτιο, οπότε η ζήτηση ανήλθε σε 3,911 MWh, κάτι που δικαιολογείται από την άνοδο της θερμοκρασίας και τον συνακόλουθο περιορισμό των αναγκών θέρμανσης. Για την ίδια περίοδο (Απρίλιος 2024), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση και ανήλθε στις 3.779 GWh, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο (3.813 GWh). Πλην όμως, το μερίδιο της στοχαστικής παραγωγής από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη συνολική «πίτα» της ηλεκτροπαραγωγής (που παρέμεινε περίπου ίδια) αυξήθηκε στο 57,2% (από 47,8% τον Μάρτιο), δηλαδή σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Κάτι που «ερμηνεύει» τόσο την αύξηση των περικοπών τον Απρίλιο, όσο και των εξαγωγών. Με την προσθήκη και της υδροηλεκτρικής παραγωγής το συνολικό μερίδιο της καθαρής ενέργειας άγγιξε τον μήνα που πέρασε το εντυπωσιακό ποσοστό του 64% (έναντι 54,6% τον Μάρτιο). Το μερίδιο του φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο υποχώρησε στο 30,5% (από 35,5% τον Μάρτιο), ενώ περαιτέρω οπισθοχώρηση κατέγραψε και η λιγνιτική παραγωγή (5,5% έναντι 7,3% ένα μήνα πριν).

Αναφορικά με το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρισμού τον Απρίλιο, η πλάστιγγα άλλαξε κατεύθυνση σε σχέση με τον Μάρτιο και έγειρε προς τις εξαγωγές, με ισχυρό πλεόνασμα 244 GWh, έναντι ελλείμματος 98 GWh τον Απρίλιο. Οι εισαγωγές συνολικά ανήλθαν σε 340 GWh (μειωμένες κατά 52,2 περίπου σε ετήσια βάση) έναντι 576 GWh τον Φεβρουάριο, οι δε εξαγωγές κατέγραψαν ετήσια αύξηση που άγγιξε το 90% και διαμορφώθηκαν στις 584 GWh, έναντι 478 GWh τον Μάρτιο.

Κάτω από το 50% το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την εξέλιξη των μεριδίων των προμηθευτών- στη βάση των φορτίων που εκπροσωπούν- επιβεβαίωσε μια ιστορική εξέλιξη που είχε προκύψει λίγες ημέρες πριν και από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας -που καταγράφουν τα μερίδια των προμηθευτών στη βάση των συναλλαγών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση, στη βάση και με τους δυο δείκτες, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 50% και δη στο 49,09% (από 50,51% τον Μάρτιο). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η MYTILINEOS με ποσοστό 18,47% συνυπολογιζόμενου και του μεριδίου της VOLTERRA (έναντι 16,53% ένα μήνα πριν), ακολουθούμενη από την ΗΡΩΝ που επίσης κέρδισε έδαφος (12,46% έναντι 12,08%), όπως και η ELPEDISON που είδε το μερίδιο της να διαμορφώνεται στο 6,17% (από 5,76% τον Μάρτιο). Στη συνέχεια της κατάταξης συναντάται NRG (5,39% από 5,43%). Ακολουθούν η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (3,35% από 3,39%), η ΖΕΝΙΘ (2,37% από 2,52%) και η VOLTON (1,18% από 1,20%).

Στην Υψηλή Τάση η MYTILINEOS διατηρεί την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 34,8% (από 35% τον Μάρτιο) έναντι 29% της ΔΕΗ(από 29,3% τον Μάρτιο) και ακολουθούν οι ΗΡΩΝ με 23,5% (έναντι 24,6% τον Μάρτιο) και Elpedison με μερίδιο 10,6% (από 8,9% τον Μάρτιο).

Στη Μέση Τάση η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο 32,1% (από 33,8% τον Μάρτιο), ακολουθεί η MYTILINEOS με 23,4% -μαζί με το ποσοστό της VOLTERRA- και στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΗΡΩΝ με 17,8% (από 17,2% τον Μάρτιο. Στη συνέχεια εμφανίζεται η NRG με ποσοστό 8,7% (από 9,2% τον Μάρτιο) και ακολουθούν η Φυσικό Αέριο (7,4% από 7,7% τον Μάρτιο) και η ELPEDISON που αύξησε το μερίδιό της σε 6,3% από 6% τον Μάρτιο.

Τέλος, στη Χαμηλή Τάση, η ΔΕΗ παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού διατηρώντας σταθερό ποσοστό 62,7%, ακολουθεί η MYTILINEOS που μαζί με Volterra φτάνει στο 10,1% (με μικρή αύξηση από το Φεβρουάριο), στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΗΡΩΝ με 6,5% με το ποσοστό της να διατηρείται αμετάβλητο σε μηνιαία βάση. Μικρή αύξηση κατέγραψε το ποσοστό της NRG (5,5% από 5,4% τον Μάρτιο), μικρή μείωση αυτό της ELPEDISON (4,6% από 4,7% τον Μάρτιο). Αμετάβλητο διατηρήθηκε το ποσοστό της ΖΕΝΙΘ (3,9%) ενώ της Φυσικό Αέριο διαμορφώθηκε στο 2,89%. Η σταθερότητα των μεριδίων όλων των παρόχων στην χαμηλή τάση με σημειακές μόνο μεταβολές, επιβεβαιώνει το ότι η συχνότητα αλλαγής προμηθευτή παραμένει περιορισμένη από την αρχή του έτους, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει ισχυρή η δύναμη της αδράνειας…

Διαβάστε ακόμη