Ψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου της Eurelectric στην Αθήνα βρέθηκε το θέμα των αρνητικών τιμών, που συζητήθηκε τόσο στα επίσημα πάνελ όσο και στο περιθώριο των εργασιών. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των ενεργειακών εταιρειών που βρέθηκαν στο Λαγονήσι ήταν ότι η υψηλή μεταβλητότητα και οι αρνητικές τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης θα συνεχίσουν να υφίστανται (προκαλώντας….πονοκεφάλους στους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής και στους παραγωγούς ΑΠΕ, μεταξύ άλλων) έως ότου τα δίκτυα ηλεκτρισμού επεκταθούν και γίνουν επαρκώς ευέλικτα για να απορροφήσουν την εκθετικά αυξανόμενη δυναμικότητα των στοχαστικών ΑΠΕ, ιδίως των φωτοβολταϊκών σταθμών που έχουν πιο ανελαστικό προφίλ κατανάλωσης σε σχέση με τα αιολικά.
«Αυτό που βλέπουμε στο εγγύς μέλλον είναι ότι θα υπάρχει περισσότερη στοχαστική παραγωγή, ενώ η κατανεμημένη παραγωγή (από τις θερμικές μονάδες) βαθμιαία θα περιορίζεται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής εταιρείας ηλεκτρισμού Fortum σε συνέντευξή του στο φινλανδικό δίκτυο Montel. «Αν δεν κάνουμε τίποτε για τη σταθερή και ευέλικτη δυναμικότητα, θα δούμε περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερες αρνητικές τιμές και πολύ υψηλότερες τιμές σε κάποιες ώρες τις ημέρας», δήλωσε ο CEO της Fortum, Μάρκους Ραουράμο. Στο θέμα των αρνητικών τιμών αναφέρθηκαν και ο επικεφαλής της ΔΕΗ και αντιπρόεδρος της Eurelectric Γιώργος Στάσσης καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Ε.ΟΝ και πρόεδρος της Eurelectric Λεόναρντ Μπίρνμπαουμ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μεγάλοι καθετοποιημένοι παίκτες με δραστηριότητα σε όλη την αλυσίδα αξίας του ηλεκτρισμού και χαρτοφυλάκια μονάδων με γεωγραφική και τεχνολογική διασπορά (φυσικό αέριο, αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, μπαταρίες κ.α.) δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για το θέμα.
Άλλα στελέχη που μίλησαν στο συνέδριο τόνισαν ότι η απάντηση στη μεταβλητότητα και τις αρνητικές τιμές είναι η ενίσχυση της ευελιξίας των ηλεκτρικών δικτύων που μπορεί να προέλθει με την αύξηση της αποθήκευσης και την ενίσχυση της αποδοτικότητας μέσω της ψηφιοποίησης. Με δεδομένο όμως ότι και τα δυο αυτά εργαλεία δεν είναι «αμέσου δράσεως», για το ορατό μέλλον το «αντίδοτο» στην υπερπροσφορά που προκαλεί τις αρνητικές τιμές θα παραμείνουν οι περικοπές πράσινης ενέργειας (με τις παρενέργειες που τις συνοδεύουν).
«Πρέπει να κινητροδοτήσουμε τη μη στοχαστική ηλεκτροπαραγωγή για να έρθει στην αγορά αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ακραίες μεταβολές και χρειαζόμαστε ευέλικτους πόρους (όπως είναι η απόκριση στη ζήτηση, η χρήση της οποίας είναι ακόμα σχετικά περιορισμένη) και αποθήκευση, δήλωσε το στέλεχος της Fortum.
«Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά αυξάνεται με εκρηκτικούς ρυθμούς και όσο δεν μπορούμε να την ενσωματώσουμε πλήρως ή να την μεταφέρουμε σε άλλες ώρες, οι χονδρεμπορικές τιμές θα συνεχίσουν να καταρρέουν, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες», δήλωσε ο κ. Μπίρνμπαουμ. «Όταν βλέπουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί για τις ΑΠΕ πανευρωπαϊκά, δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι θα βλέπουμε αρνητικές τιμές ολοένα και πιο συχνά. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι θα αυξηθεί και η μεταβλητότητα».
Το φαινόμενο των αρνητικών τιμών ηλεκτρισμού εμφανίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Σκανδιναβία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Γαλλία και την Ισπανία. Άλλες χώρες που μπήκαν στο «κλαμπ» των αρνητικών τιμών είναι η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Ρουμανία και σχετικά πρόσφατα και η Ελλάδα.
«Οι ΑΠΕ αλλάζουν την εικόνα της αγοράς, όμως πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα, όχι μόνο τα ναδίρ των τιμών, αλλά και τα ζενίθ», σημείωσε ο κ. Στάσσης. Και τα ζενίθ, οι κορυφές, έχουν σημαντικά οφέλη από εμπορικής πλευράς, οπότε πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη