Η βρετανική εταιρεία National Grid αντλεί ένα σημαντικό ποσό ύψους 7 δισεκατομμυρίων λιρών (8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μέσω έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης, τη μεγαλύτερη τέτοια προσφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2009. Η σημαντική αυτή χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής υποδομής της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει το εντυπωσιακό ποσό των 60 δισεκατομμυρίων λιρών κατά την επόμενη πενταετία, σχεδόν διπλάσιο των επενδύσεων που είχε πραγματοποιήσει κατά την προηγούμενη πενταετία. Η επένδυση αυτή θα δώσει προτεραιότητα στη σύνδεση μεγαλύτερου αριθμού σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ένα κρίσιμο βήμα για τον στόχο της Βρετανίας να επιτύχει έναν τομέα ηλεκτρικής ενέργειας απαλλαγμένο από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2035. Η επένδυση αναμένεται επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας.

Εξασφάλιση της επένδυσης

Η National Grid θα εκδώσει 1,09 δισεκατομμύρια νέες μετοχές σε μειωμένη τιμή για να αντλήσει 7 δισεκατομμύρια λίρες. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα επωφεληθούν από έκπτωση 34,7% στις νέες μετοχές. Επιπλέον, η εταιρεία σκοπεύει να πωλήσει ορισμένα μη ουσιώδη περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Grain και της χερσαίας επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να εστιάσει την προσοχή της στην κύρια δραστηριότητα του δικτύου της.

Η ανακοίνωση προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής της National Grid πάνω από 10%. Η πτώση αυτή οφείλεται πιθανότατα στις ανησυχίες σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο που συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόμοιες ανησυχίες οδήγησαν επίσης σε πτώση των τιμών των μετοχών άλλων βρετανικών εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Οι αναλυτές βλέπουν θετικά τα επενδυτικά σχέδια της National Grid, θεωρώντας τα θετική εξέλιξη που προσφέρει τόσο την παραδοσιακή σταθερότητα μιας εταιρείας κοινής ωφέλειας όσο και υποσχόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης. Η εταιρεία προβλέπει ετήσια αύξηση του ενεργητικού της κατά 10% κατά την επόμενη πενταετία. Μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, κρατικά επενδυτικά ταμεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μετόχων της National Grid.

Διαβάστε ακόμη