«Αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίσταται κάθε εξάμηνο. Έχουμε πολλά εκατ. νοικοκυρά, πολλές εκατ. συνδέσεις, άρα θα μας πάρει κάποια χρόνια, αλλά πάνω από το 50% της ζήτησης θα καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά 90,1 FM, στην εκπομπή «Στον αέρα» της Νίκης Λυμπεράκη.

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε γιατί απορρίπτουμε πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ, λόγω κινδύνου για μπλακάουτ, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, όχι ότι δεν σηκώνει το δίκτυο. «Όταν η ζήτηση είναι 5 η 6 γιγαβάτ και έχουμε εγκατεστημένα 12 γιγαβάτ από ΑΠΕ, όταν λειτουργούν ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκά και αιολικά, έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή, ωστόσο υπάρχει εποχικότητα στη ζήτηση».

Συμβαίνει και σε διπλανές χώρες, θα εξάγουμε, αλλά θα πληγώνουμε για να τα εξαγάγουμε γιατί οι τιμές είναι αρνητικές, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Αν δεν υπάρχει ζήτηση, τότε είτε θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής, είτε θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος, καθώς η ενέργεια θα χαθεί»

Η αποθήκευση ενέργειας είναι η λύση

«Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αποθήκευση ενέργειας, χρειάζονται μπαταρίες και αντλησοταμίευση. Έχουμε ξεκινήσει στην Αμφιλοχία έργο αντλησοταμίευσης, το οποίο θα τελειώσει σε 2 χρόνια περίπου. Έχουμε μπαταρίες και ετοιμαζόμαστε για πρόσθετα μέτρα αφού έπεσαν οι τιμές των μπαταριών τώρα.

Μια κίνηση είναι να φέρουμε πιο γρήγορα την αποθήκευση. Η δεύτερη κίνηση, που επεξεργάζεται ήδη το ΥΠΕΝ, είναι να διευκολύνουμε την απόκριση ζήτησης (demand response), να επιταχύνουμε δηλαδή την είσοδο του δυναμικού τιμολογίου».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου στο γιατί δεν δίνεται προτεραιότητα στα έργα αποθήκευσης αντί να δίνεται στους όρους σύνδεσης στο δίκτυο σε νέα έργα ΑΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως μέχρι πρότινος η αποθήκευση ήταν πολύ ακριβή επένδυση, πιο ακριβή από τα λεφτά που θα γλίτωνες.

Τα οφέλη της πράσινης μετάβασης

Το βασικό όφελος, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη στο να γίνουν πράσινα τα νοικοκυριά, είναι η φθηνή ενέργεια, την οποία θα χρειαστούμε και για την αντιμετώπιση άλλων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, από την λειψυδρία, που πρέπει να έχουμε αφαλατώσεις, μέχρι τη ζέστη που πρέπει να έχουμε κλιματισμό. «Επίσης, θα έχουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, διότι καθώς θα αποκαθιστούμε τα ορυκτά με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα μειώνουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενα καύσιμα και θα τα αντικαθιστούμε με εγχώρια παραγωγή. Θα έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια, θα είμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ενεργειακές κρίσεις», τόνισε ο υπουργός.

«Το ηλεκτρικό σύστημά μας μέχρι το 2028-29 θα έχει μεγαλώσει πολύ, θα έχει φθηνές τιμές και θα είναι σε μεγάλο βαθμό πράσινο», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Η δυσκολία της πράσινης μετάβασης έγκειται στις μεταφορές και στη βιομηχανία, καθώς εκεί χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, για την ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με τον υπουργό. «Απαιτεί, πολύ μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν την ίδια ώρα με τις επενδύσεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε τριπλασιάσει σε σχέση με το 2019 τις επενδύσεις στο δίκτυο. Ήταν διπλάσιες από το 2015 η το 2016. Μιλάμε για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε στο αν δίνεται προτεραιότητα από το σύστημα και τους κανόνες σε μεγάλους ομίλους αντί για μικρές ενεργειακές κοινότητες, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως «είναι διαφορετικά δίκτυα αυτά. Οι μικρές και μεσαίες κοινότητες είναι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, οι μεγάλοι όμιλοι στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ».

Διαβάστε ακόμη