Επενδύσεις 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2050 θα απαιτηθούν στο Δίκτυο Διανομής (Μεσαία και Χαμηλή Τάση) της Ελλάδας για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση και η επίτευξη του κεντρικού ευρωπαϊκού στόχου της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα (net zero), σύμφωνα με τη μελέτη Grids for Speed που κατάρτισε η ΕΥ για λογαριασμό της Eurelectric και παρουσιάστηκε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου Lights On στην Αθήνα. Το ποσό αυτό «μεταφράζεται» σε επενδύσεις 1 δισ. ετησίως στο δίκτυο διανομής δηλαδή διπλάσιες σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα των επενδύσεων στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (500 εκατ. ευρώ- στοιχεία 2023) που ήδη διπλασιάστηκαν το περασμένο έτος σε σχέση με το 2022. Και παραπέμπει σε τεράστιο «άλμα» που απαιτείται για τα δίκτυα ηλεκτρισμού γενικά, καθώς δεν περιλαμβάνει τις επενδύσεις που απαιτούνται και για την επέκταση και αναβάθμιση του Συστήματος Μεταφοράς (Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση).
Σύμφωνα με την Eurelectric, οι εκτιμήσεις αυτές έχουν γίνει στη βάση της πρόβλεψης για ισχυρή αύξηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με την ζήτηση για ρεύμα από ηλεκτροκίνητα να αναλογεί στο 28% της συνολικής ζήτησης ρεύματος το Ελλάδα το 2040. Εκτιμάται επίσης ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς η ενσωμάτωση σταθμών ΑΠΕ -κυρίως φωτοβολταϊκών- στο Δίκτυο της Μέσης και της Χαμηλής Τάσης (η οποία πάντως κατέβασε ταχύτητα φέτος λόγω των προβλημάτων διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου), θα δρομολογηθούν εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης που θα συμπεριλαμβάνουν και τους Υποσταθμούς, στοχευμένες επενδύσεις για την θωράκιση του δικτύου διανομής από ακραία καιρικά φαινόμενα (κυρίως πυρκαγιές), που αφορούν κυρίως σε υπογειοποίηση εναερίων γραμμών και εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών έως το τέλος της δεκαετίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, με δεδομένο ότι ο σχετικός mega διαγωνισμός ύψους 1,2 δισ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ποσό των απαιτούμενων -κατά τη μελέτη- ετήσιων επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ για την επόμενη 25ετία επιμερίζεται ως εξής: Περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την ενίσχυση του δικτύου από την πλευρά της προσφοράς -δηλαδή επενδύσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη ζήτηση από τη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων ΙΧ και τις αντλίες θερμότητας που προβλέπεται να εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς τα φωτοβολταϊκά στις στέγες που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως αφορούν στην ενίσχυση του δικτύου από την πλευρά της ηλεκτροπαραγωγής (για την ένταξη περισσότερων ΑΠΕ), άλλα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις αντικατάστασης και ανανέωσης εξοπλισμού και 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου διανομής. Οι υπόλοιπες επενδύσεις αφορούν στο smart metering και στις δράσεις αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης του δικτύου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο (27 χώρες της ΕΕ και Νορβηγία) σύμφωνα με τη μελέτη της Eurelectric απαιτείται αύξηση των επενδύσεων στα δίκτυα διανομής από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050. Ωστόσο με το «κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον» -παράμετρος που τονίστηκε ιδιαίτερα από τον πρόεδρο της Eurelectric και επικεφαλής της γερμανικής Ε.ΟΝ, Λεόναρντ Μπίρνμπαουμ, το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί κατά 18% στα 55 δισ. ετησίως. Η μελέτη τονίζει την σημασία των «προεξοφλητικών» επενδύσεων (που σημαίνει να αυξηθεί η χωρητικότητα του δικτύου εκ των προτέρων, αναμένοντας την αύξηση της ζήτησης), της βέλτιστης χρήσης των assets μέσω χρήσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και της τεχνητής νοημοσύνης και της «φιλικής προς το δίκτυο» ευελιξίας, που αφορά στην ενεργή διαχείριση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής. Σε ερώτηση πάντως για την επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών που συνεπάγεται το άλμα των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρισμού, η απάντηση της Eurelectric είναι ότι τα οφέλη από την απανθρακοποίηση (που δεν αφορά μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας) και η αυξημένη αποδοτικότητα που θα φέρει ο αναμενόμενος εξηλεκτρισμός θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος σχεδόν κατά 50% το 2050 σε ένα σενάριο net zero. Μέχρι όμως να φανούν πλήρως τα οφέλη, στο προσκήνιο θα είναι τα κόστη της πράσινης μετάβασης, όπως τονίστηκε και από τους εκπροσώπους της βιομηχανίας…
Διαβάστε ακόμη