Υπό κατασκευή βρίσκεται η πρώτη απευθείας σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, η NeuConnect. Στις 22 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες στη γερμανική πλευρά στο εργοτάξιο του Wilhelmshaven, γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή για ένα πιο διασυνδεδεμένο και βιώσιμο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας.

Το NeuConnect συνδέει τα δύο δίκτυα μεταφοράς της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε μήκος περίπου 720 χιλιομέτρων. Η σύνδεση ισχύος εκτείνεται από τον σχεδιαζόμενο υποσταθμό Isle of Grain στο Κεντ έως τον υποσταθμό Fedderwarden στο Wilhelmshaven. Διασχίζει τα εδάφη της Μεγάλης Βρετανίας, των Κάτω Χωρών και της Γερμανίας. Στη Βόρεια Θάλασσα, η γραμμή σχεδιάζεται ως υποβρύχιο καλώδιο και στη γερμανική χερσαία πλευρά ως υπόγειο καλώδιο.

Το NeuConnect συμβάλλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στις δύο χώρες μέσω της απευθείας ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Με δυναμικότητα 1,4 γιγαβάτ, μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια έως και 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η γραμμή έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2028.

Ενισχυμένη Ασφάλεια και Ανταλλαγή Πράσινης Ενέργειας

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Robert Habeck της Γερμανίας τονίζει τον ρόλο του έργου στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Το NeuConnect θα παρέχει όχι μόνο ευελιξία στα συστήματα ηλεκτροδότησης και των δύο χωρών, αλλά θα διευκολύνει επίσης την ανταλλαγή περίσσειας ανανεώσιμης ενέργειας. Η Γερμανία, με την ισχυρή της δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από αιολικό πεδίο, μπορεί να εξάγει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιστρόφως, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εισάγει καθαρή και οικονομικά αποδοτική ενέργεια από τη Γερμανία. Αυτή η ανταλλαγή αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση από τα εθνικά δίκτυα και τελικά να μειώσει το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές.

Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κοινούς κλιματικούς στόχους της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να στοχεύει να γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040 και τη Γερμανία να πρωτοπορεί ήδη στην ενοποίηση δικτύων, το NeuConnect αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ.

Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Ενώ η διασύνδεση προσφέρει πολλά οφέλη, υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Τα κανονιστικά πλαίσια σε ολόκληρη την Ευρώπη συχνά ευνοούν τους διαχειριστές δικτύου ως φορείς ανάπτυξης, καθιστώντας το δύσκολο για ιδιωτικούς επενδυτές όπως η κοινοπραξία NeuConnect. Επιπλέον, ορισμένες χώρες προσκολλώνται στην έννοια της «ενεργειακής κυριαρχίας», εκφράζοντας απροθυμία να βασιστούν σε εισαγόμενη ενέργεια, όπως αναφέρει το Clean Energy Wire.

Επιπλέον, η κατασκευή νέων διασυνδέσεων μπορεί να διαταράξει τις τοπικές κοινότητες, καθώς η τοποθέτηση καλωδίων μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Ωστόσο, τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη υπερτερούν αυτών των προκλήσεων. Καθώς η Ευρώπη μεταβαίνει σε ένα μέλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι αποτελεσματικοί διασυνδέτες θα γίνουν όλο και πιο σημαντικοί για τη διαχείριση της διακύμανσης αυτών των πηγών και τη διασφάλιση ενός αξιόπιστου και οικονομικά αποδοτικού εφοδιασμού με ενέργεια.

Πέρα από τον ηλεκτρισμό: Στροφή στο πράσινου υδρογόνου

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξερευνούν επίσης τη συνεργασία σε έναν άλλο κρίσιμο τομέα της ενεργειακής μετάβασης: την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αξιοποιώντας την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου στην αιολική ενέργεια θαλάσσης, αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ακμάζουσα αγορά υδρογόνου βασισμένη σε ένα επιτυχημένο μοντέλο.

NeuConnect line ©https://neuconnect-interconnector.com/

NeuConnect line ©https://neuconnect-interconnector.com/

 

Διαβάστε ακόμη