Οι δηλώσεις ισχυρής στήριξης του έργου της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών και η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κρατικού fund DFC για συμμετοχή στη διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector συνιστούν θετικές εξελίξεις ωρίμανσης δυο εμβληματικών project υψηλής γεωπολιτικής αξίας που προωθούν τον κεντρικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα μεταφορικός και εξαγωγικός κόμβος πράσινης ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και έχουν ενταχθεί στην λίστα των έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI/PMI).

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών Σαμέρ Σουκρί κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη τόνισε την σημασία της επιτάχυνσης της υλοποίησης του GREGY –φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Elica SA θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου- που θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να εξάγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη που υπογράμμισε τη σημασία του GREGY, «ενός εκ των πλέον εμβληματικών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης» προσθέτοντας ότι το έργο έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Όπως έγραψε το energygame.gr, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για την πρόοδο του GREGY από τον πρόεδρο του Ομίλου Δημήτρη Κοπελούζο με τον οποίο είχε συνάντηση. Σημαντικό ορόσημο αποτελεί η προκήρυξη των μελετών γραφείου για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης (στο πλαίσιο των οποίων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αξιολογηθεί και το ενδεχόμενο διακλάδωσης του καλωδίου, ώστε το ένα ζευγάρι να καταλήγει στην Αττική –όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός-  και το δεύτερο να φτάνει μέσω θαλάσσης στη Θεσπρωτία, με στόχο να μεταφέρεται καθαρή ενέργεια στην Ιταλία και από εκεί στα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις μελέτες αυτές και τη μελέτη υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυσης κόστους-οφέλους εκπνέει στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα ζητηθούν οι οικονομικές προσφορές από τις εταιρείες που «πέρασαν» την προεπιλογή, με στόχο την ανάδειξη του αναδόχου και την εκκίνηση των μελετών το ταχύτερο δυνατό. Την ίδια στιγμή, προχωρούν και οι διεργασίες για τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της ELICA, με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει την επενδυτική πρόταση για τη συμμετοχή του με ποσοστό έως 33,3%.

Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ για τον Great Sea Interconnector

Την ίδια στιγμή,  ουσιώδες βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης του Great Sea Interconnector –όπως σημείωσε και ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης είναι η επισφράγιση του ενδιαφέροντος του Development Finance Corporation, κρατικού αναπτυξιακού οργανισμού των ΗΠΑ που στηρίζει έργα που προωθούν τα αμερικανικά συμφέροντα. Παράδειγμα πρόσφατης τέτοιας χρηματοδότησης επί ελληνικού εδάφους, η χρηματοδότηση στην ONEX για την απόκτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι έργο που εξυπηρετεί την ασφάλεια εφοδιασμού της Ανατολικής Μεσογείου, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και εντάσσεται στο σχήμα τριμερούς διακρατικής συνεργασίας «3+1»  Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και ΗΠΑ. Το επίσημο Letter of Intent που έφτασε στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ ήρθε ως συνέχεια της εντατικής προεργασίας που είχε προηγηθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον του DFC δημοσιοποίησε για πρώτη φορά η Υφυπουργός ΠΕΝ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου τον Φεβρουάριο από την Ουάσιγκτον (στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC προαπαιτούμενο αποτελεί  η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Εντός του μήνα, εξάλλου, αναμένεται να παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης κόστους-οφέλους του Great Sea Interconnector που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν θετικό «πρόσημο»,  Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα αυτά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δείχνουν θετικό πρόσημο και προσδοκάται ότι θα οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για τη συμμετοχή της στο έργο με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη