Η ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην πορεία της προς την κλιματική ουδετερότητα.
Η αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αξιόπιστα διασυνδεδεμένα δίκτυα ρεύματος τα οποία θα λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα παραγωγής στα κέντρα κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του BloombergNEF, η επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων σε όλη την Ευρώπη απαιτεί την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,6 εκατομμύριο χιλιόμετρα έως το 2050, εκ των οποίων το 1/3 αφορά στη Γερμανία.
Η επέκταση των δικτύων απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, αλλά η χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων συναντά ισχυρά εμπόδια. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Γερμανία αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Η Γερμανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχου και προϋπόθεση για την επίτευξη τους είναι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.
Η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει στην ενοποίηση του δικτύου μεταφοράς, το οποίο σήμερα είναι κατακερματισμένο, καθώς ανήκει σε τέσσερις διαφορετικούς Διαχειριστές (Tenne T υπό ολλανδική ιδιοκτησία, Amprion και TransnetBW υπό γερμανικό έλεγχο και 50 Hertz υπό γερμανοβελγική ιδιοκτησία). Σε πρώτη φάση, σχεδιάζει να αποκτήσει τον έλεγχο της Tenne T, του μεγαλύτερου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα,
Οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου, αλλά το εκτιμώμενο κόστος εξαγοράς ύψους 22 δισ. ευρώ είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από εγχώριους πόρους, σε μία περίοδο «σφικτής» δημοσιονομικής πολιτικής η οποία μαζί με το υψηλό κόστος ζωής πυροδοτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να αφήνουν για αργότερα τις κρίσιμες αποφάσεις, αν βεβαίως παραμένουν δεσμευμένοι στη στρατηγική της πράσινους μετάβασης. Η δέσμευση αυτή αναμένεται να δοκιμαστεί στις επικείμενες ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων ίσως οδηγήσει ακόμα και στην ανατροπή των στόχων της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη