Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέρει με τη βοήθεια της συνεχιζόμενης έκρηξης παραγωγής των ΑΠΕ, δήλωσε με ανάρτησή του στο LinkedIn, ο Ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Αναλυτικά η ανάρτηση στο LinkedIn:

«Η Ελλάδα είναι συνήθως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα έχει μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα – εν μέρει με τη βοήθεια της συνεχιζόμενης έκρηξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα δεδομένα είναι φυσικά ”θορυβώδη”. Αλλά ο μέσος όρος των 30 ημερών δείχνει ότι οι καθαρές εξαγωγές έχουν φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο – υψηλότερο από προηγούμενες περιόδους όπου η χώρα εξήγαγε περισσότερα από όσα εισήγαγε (οι καθαρές εξαγωγές το 2022 ήταν ασυνήθιστες και καθοδηγούνταν από τις άγριες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου).

Θα πρέπει κανείς να διαβάζει τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία με προσοχή – δεν μπορούμε να εξάγουμε πολλά συμπεράσματα. Αλλά οι αριθμοί ενισχύουν τη στρατηγική μας πεποίθηση ότι το ηλιακό και αιολικό δυναμικό μας μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Και υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη περιφερειακή συνδεσιμότητα, ώστε η ενέργεια να ρέει εκεί που τη χρειάζεται περισσότερο».

 

Διαβάστε ακόμη