Οι ευρωπαϊκές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν πτώση την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2024, χάρη σε μια συρροή παραγόντων που αναλύθηκαν από την AleaSoft Energy Forecasting. Μια μικρή μείωση των μέσων τιμών φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ήπειρο μείωσε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας στις περισσότερες αγορές μείωσε την εξάρτηση από τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Τέλος, η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποδίδεται στην αργία της 1ης Μαΐου και στην άνοδο της θερμοκρασίας, συνέβαλε στην πτώση των τιμών, σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Η τάση αυτή ήταν πιο σημαντική στη Γαλλία και στις σκανδιναβικές αγορές, όπου οι τιμές έπεσαν κατά 44% και 49% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Ιταλία παρουσίασαν επίσης μειώσεις τιμών. Ωστόσο, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που ομαδοποιούνται στην αγορά της Ιβηρικής, αψήφησαν την τάση με εβδομαδιαίες αυξήσεις τιμών κατά 11% και 13%, αν και εξακολουθούσαν να διατηρούν τους χαμηλότερους εβδομαδιαίους μέσους όρους για 13η συνεχή εβδομάδα.
Ενώ η Ιταλία και η Βρετανία είχαν τους υψηλότερους εβδομαδιαίους μέσους όρους (80,48 ευρώ/MWh και 82,83 ευρώ/MWh αντίστοιχα), όλες οι άλλες αγορές που αναλύθηκαν είχαν μέσο όρο κάτω από 65 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το μέλλον, η AleaSoft προβλέπει πιθανή άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου λόγω της πιθανής μείωσης της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, εκτός από τη Βρετανία, την Ιταλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, παρουσίασαν αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Η ολλανδική αγορά σημείωσε ακόμη και χαμηλό ρεκόρ -200 ευρώ/MWh την 1η Μαΐου. Επιπλέον, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας συνέχισε την ανοδική της τάση στη Γερμανία και την Ιταλία για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, με την Ιταλία να σημειώνει εθνικό ρεκόρ στις 5 Μαΐου. Η Πορτογαλία έσπασε επίσης το ημερήσιο ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις 4 Μαΐου, αλλά η συνολική παραγωγή για την εβδομάδα υποχώρησε ελαφρώς. Η Ισπανία και η Γαλλία είδαν επίσης μείωση της ηλιακής παραγωγής.
Εν κατακλείδι, η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου προσέφερε μια προσωρινή ανακούφιση από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ανάκαμψης τη δεύτερη εβδομάδα υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην αγορά ενέργειας.