Αισθητά χαμηλότερα έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου παρέμειναν τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη HEPI (Household Energy Price Index) που καταρτίζει η εταιρεία VaasaETT σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των χρεώσεων (μαζί με τους φόρους) στο σύνολο των τιμολογίων (σταθερά και κυμαινόμενα) σε 33 ευρωπαϊκές χώρες ήταν 23,92 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 22,95 ευρώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 19,74 ευρώ στην Ελλάδα (μειωμένα κατά 2% έναντι του προηγούμενου μήνα). Δηλαδή, στη χώρα μας τα οικιακά τιμολόγια είναι φθηνότερα κατά 14% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ και 17,5% έναντι των χωρών που συμμετέχουν στο σχετικό δείκτη.

Στα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, που αντανακλούν ακριβέστερα τις τιμές, καθώς τα έχει επιλέξει η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, ο μέσος όρος των χρεώσεων (μαζί με τον ΦΠΑ) στις 15 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο σχετικό δείγμα είναι 27,51 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 19,55 ευρώ στην Ελλάδα. Η χώρα είναι στη 13η θέση της σχετικής κατάταξης και τα τιμολόγια είναι φθηνότερα κατά 28,9%.

Ανάλογη εικόνα αναμένεται να καταγραφεί και όταν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος των χρεώσεων στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο, που ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι προμηθευτές, ήταν 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα, μειωμένος κατά 5% έναντι του προηγούμενου μήνα, με το εύρος των χρεώσεων να κινείται από 9,5 έως 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο μέσος όρος των 33 ευρωπαϊκών χωρών είναι 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10,25 ευρώ. Τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν στα 6,64 ευρώ (αυξημένα κατά 2% έναντι του προηγούμενου μήνα), δηλαδή ήταν φθηνότερα κατά 33,6% και 35,2% έναντι των 33 χωρών και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχα.