Άγονος κρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση για την αποδοχή του 2ου Πρακτικού Συνεδρίασης της Επιτροπής Αξιολόγησης προσφορών του διεθνούς διαγωνισμού, που υπογράφει η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αποφασίστηκε η απόρριψη των προσφορών της εναπομείνουσας στο διαγωνισμό υποψήφιας εταιρείας και ο χαρακτηρισμός της διαγωνιστικής διαδικασίας ως άγονης ελλείψει άλλων συμμετεχόντων.
Στο πρακτικό της Επιτροπής σημειώνεται ότι αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί την απόρριψη των τριών προσφορών που είχε υποβάλει η υποψήφια εταιρεία και αφορούσαν στις περιοχές Έβρου, νοτίου Στρυμόνα και Ακροποτάμου, ως απαράδεκτες, «λόγω μη υποβολής των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο στοιχείο ε΄ της παρ. 4.2. του Τεύχους της Προκήρυξης (σημείο 2 του προοιμίου)».
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν ο πρώτος που είχε πραγματοποιηθεί έπειτα από μια 10ετία και αφορούσε στις περιοχές που βρίσκονται στη νότια λεκάνη του ποταμού Στρυμόνα, στο δυτικό τμήμα της λεκάνης Δέλτα του ποταμού Νέστου, στον Ακροπόταμο Καβάλας και στη νότια λεκάνη Δέλτα του ποταμού Έβρου. Τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΝ δείχνουν ισχυρές ενδείξεις ότι στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν γεωθερμικά πεδία με θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών, δηλαδή μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού για ηλεκτροπαραγωγή σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων, καθώς μόνο σε αυτό το βάθος παρατηρούνται θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι σε μελλοντική βάση να πραγματοποιηθεί εκ νέου διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο ίσως προστεθούν νέες περιοχές με αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό.
Ο νέος διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα για να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, ακόμα και από το εξωτερικό, ενώ θα πρέπει να προηγηθεί μια εκτεταμένη και ολοκληρωμένη παρουσίαση των ευκαιριών που παρουσιάζει η αξιοποίηση του εγχώριου γεωθερμικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεωθερμικό δυναμικό της χώρας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 γιγαβάτ (GW) σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή και σε 2,5 GW για παραγωγή θερμικής ενέργειας.