Γαϊτανάκι ενεργειακών εξελίξεων και συγκέντρωση στην ελληνική αγορά ενέργειας αναμένεται να φέρει η πώληση του ποσοστού της Elpedison που κατέχει η Edison στον κάτοχο του υπόλοιπου 50% την Helleniq Energy.

Η αποχώρηση της Edison από την Elpedison έρχεται στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα καθώς στελέχη της Edison θα βρεθούν σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα στην Αθήνα για ένα νέο γύρο επαφών με την Helleniq Energy, στη συνέχεια επαφών που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα. Προετοιμάζοντας το διαζύγιο της Helleniq Energy με την Edison, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν ξεκινήσει τις αποτιμήσεις, και οι συζητήσεις σε αυτή τη φάση γίνονται σε επίπεδο στελεχών.

Η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 316.000 πελατών στη λιανική και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 820 MW με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο ελληνικός όμιλος διύλισης θα επιδιώξει την πλήρη απόκτηση της Elpedison από τους Ιταλούς. Οι πλέον τολμηροί βάζουν στο κάδρο και την επικείμενη νέα μετοχοποίηση της Helleniq Energy αλλά και τις φήμες περί ενδιαφέροντος από τον όμιλο Μυτιληναίου, ο οποίος έχει αποκτήσει ήδη ποσοστό γύρω στο 1% στην εισηγμένη.

Σημειώνεται, ότι η διοίκηση της Helleniq Energy έχει δηλώσει την βούλησή της να προχωρήσει σε πώληση του 35% και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ή να προχωρήσει σε άλλη κίνηση που θα ξεκαθάριζε το σημερινό ερμαφρόδιτο καθεστώς παρουσίας του στη λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με 31,18% στην Helleniq Energy, ενώ το 40,41% ελέγχεται από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings. Από την άλλη πλευρά, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιταλοί της Edison επίσης θα διεκδικήσουν το μερίδιο του σημερινού τους εταίρου και οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι δύο κατευθύνσεων. Οι επενδυτικές αποφάσεις και οι διαφωνίες για την ανάπτυξη της Edison , τόσο σχετικά με την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη, όσο και για το FSRU στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου έφεραν απέναντι την Edison με την Helleniq Energy, καθώς οι Ιταλοί μέτοχοι ζητούσαν επίσπευση των επενδύσεων.

Η εξελίξεις στην Elpedison αναμένεται να πυροδοτήσουν ένα νέο κύκλο συγκέντρωσης στην αγορά ενέργειας, καθώς μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου φαίνεται πως αλλάζει χέρια. Κάποιοι θεωρούν πως η Elpedison θα αποτελέσει έναν ακόμα στόχο της Μυτιληναίος  η οποία μέσω της Protergia θέλει να αποκτήσει μερίδιο 30% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Η Elpedison, σήμερα κατέχει μερίδιο της τάξης του 6% και η Protergia 15,08% και μέχρι το τέλος του 2024, εκτιμάται στο 20% λόγω της εκπροσώπησης του Αλουμινίου της Ελλάδος.