«Τα δίκτυα έχουν περάσει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ενεργειακής ατζέντας – και για καλό λόγο», αναφέρει σε ανάρτησή του στo LinkedIn ο Ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Ο κ. Τσάφος υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της συνδεσιμότητας, «ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από τις περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή, αλλά και ένα σύστημα που μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς σε έναν ευρύτερο χώρο, ελαχιστοποιώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος. Με άλλα λόγια, μια πραγματική ενεργειακή ένωση».

Η ανάρτηση του κ. Τσάφου στο LinkedIn

«Αυτό το οπτικό υλικό με βοήθησε να κατανοήσω μια διάσταση της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε. Δείχνει τη κατά ζεύγη συσχέτιση των τιμών μεταξύ των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 (στην αγορά day-ahead, σε ωριαία βάση). Οι χώρες είναι ταξινομημένες από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συσχέτιση (κατά μέσο όρο) προς τις χώρες με τη μικρότερη συσχέτιση.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. αλλά πολλές. Υπάρχουν ορισμένες βασικές περιοχές όπου οι τιμές κινούνται μαζί. Στη συνέχεια, υπάρχουν διμερείς ή περιφερειακές ομάδες όπου οι τιμές συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, αλλά όχι πάντα με το υπόλοιπο σύστημα. Και όταν εξετάζουμε τις χώρες που συσχετίζονται λιγότερο με όλους τους άλλους, κοντά στο κάτω μέρος του πίνακα, αυτές τείνουν να βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρώπης – γεγονός που παρουσιάζει τις δικές του, μοναδικές προκλήσεις.

Αυτό είναι το έργο που έχουμε μπροστά μας: να αυξήσουμε τη συνδεσιμότητα, ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από τις περιόδους που η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή, αλλά και ένα σύστημα που μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς σε έναν ευρύτερο χώρο, ελαχιστοποιώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις σε οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος. Με άλλα λόγια, μια πραγματική ενεργειακή ένωση».