Οι εξελίξεις σε Elpedison και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σε συγκερασμό με την επιστροφή της ομαλότητας στην αγορά εκτιμάται πως μπορεί να επιταχύνουν τις τάσεις συγκέντρωσης μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στους επόμενους μήνες οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου θα κληθούν να αποφασίσουν ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν, αφού θεωρείται σίγουρο πως η σημερινή δομή της αγοράς προμήθειας στην ενέργεια θα αλλάξει.
Η ΔΕΗ που εξακολουθεί να διατηρεί μερίδιο άνω του 50% στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση στην υψηλή τάση με την «πρωτιά» να κρατά η Protergia λόγω της συμφωνίας με την συγγενή βιομηχανία αλουμινίου του ομίλου Mytilineos. Σοβαρό μερίδιο στην υψηλή τάση κατέχει πλέον και η ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εντούτοις, διαφορετική είναι η εικόνα στη χαμηλή τάση, δηλαδή στα νοικοκυριά. Η ΔΕΗ παραμένει κυρίαρχος με μερίδιο 62,8% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Όλοι οι άλλοι προμηθευτές διαγκωνίζονται για το υπόλοιπο 37,2% της αγοράς. Η Protergia με συνολικό μερίδιο 16,87% (λόγω υψηλής τάσης και μαζί με την Volterra), στη χαμηλή τάση έχει 9,87%, η ΗΡΩΝ με συνολικό μερίδιο 11,60% έχει στη χαμηλή τάση 6,5%.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό των διοικήσεων, ο κ. Ευάγγ. Μυτιληναίος δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του ομίλου για κατάκτηση μεριδίου άνω του 30% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή για διπλασιασμό του σημερινού μεριδίου της Protergia. Ο κ. Μυτιληναίος είχε αναφέρει στις αρχές Ιανουαρίου, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 στους αναλυτές πως με την οργανική ανάπτυξη, τις εξαγορές και την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον το μερίδιο προσεγγίζει το 20% και ο στόχος είναι το 30%. Μετά την εξαγορά της Watt & Volt και της Volterra ο όμιλος έχει ήδη προσεγγίσει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, και άλλους προμηθευτές. Η οργανική ανάπτυξη δεν αρκεί για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου.
Και στην ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις μετά τη φημολογούμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου είναι είτε αν μπορεί να συνεχιστεί αυτόνομα η πορεία της ΗΡΩΝ, μετά από τυχόν πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είτε αν θα αποτελέσει έναν δεύτερο πόλο συγκέντρωσης στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μετά την Protergia, είτε αν θα ενταχθεί σε άλλο, ισχυρότερο, σχήμα.
Στην Elpedison δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως οι συζητήσεις για αλλαγή ισορροπιών μεταξύ των δύο μετόχων, της Helleniq Energy και της ιταλικής Edison. Με μερίδιο 5,95% (4,8% στη χαμηλή τάση) τον Φεβρουάριο, η Elpedison βρίσκεται σίγουρα σε μεταβατικό στάδιο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Helleniq Energy συμμετέχει εμμέσως (μέσω του 35% που ελέγχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας) και στην «Φυσικό Αέριο» που είχε τον Φεβρουάριο μερίδιο 3,31% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποια στιγμή θα ξεκαθαρίσει και αυτό το μέτωπο όπως επιδιώκει τα τελευταία χρόνια ο επικεφαλής του ομίλου Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης.
Ερωτήματα δημιουργεί η στάση του ομίλου Βαρδινογιάννη (Motor Oil) που ελέγχει την NRG στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο 5,35% τον Φεβρουάριο. Όπως και στην περίπτωση της ΗΡΩΝ η διοίκηση της NRG θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε εξαγορές ώστε να μεγαλώσει το αποτύπωμά της στην αγορά ή θα ενταχθεί σε κάποιο άλλο ισχυρό σχήμα.
Ρόλο στις εξελίξεις θα έχουν και οι μικρότεροι παίκτες όπως οι Ζενίθ με μερίδιο 2,63% τον Φεβρουάριο και η Volton με αμετάβλητο μερίδιο έναντι του Ιανουαρίου στο 1,24%. Όλοι οι άλλοι, πάροχοι είχαν τον προπερασμένο μήνα το 1,63% της αγοράς έναντι 1,67% τον Ιανουάριο.