«Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε πιο αργά την πράσινη μετάβαση, αλλά να την κάνουμε πιο αποτελεσματικά», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Power & Gas Forum. Η θέση αυτή είναι απόρροια της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η οποία δημιουργεί – σύμφωνα με τον υπουργό – κλυδωνισμούς σε μία χώρα όπως η Ελλάδα. «Η κυβέρνηση προκρίνει στην παρούσα φάση μια πιο συντηρητική πολιτική και για αυτό είπε όχι στην πρόταση της Κομισιόν για στόχο μείωσης ρύπων 90% ως το 2040».
«Καλύτερα να βάζεις ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετύχεις, παρά στόχους που μετά θα τους ανατρέψεις με τεράστιο κόστος αξιοπιστίας και επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν οι ρύποι στις επόμενες δεκαετίες, οι κλιματικές επιπτώσεις θα συνεχίσουν να είναι πλήρως αισθητές στο εν λόγω διάστημα. Ως εκ τούτου, χρειάζεται έμφαση στην, πρόληψη, την προσαρμογή και τις σχετικές δαπάνες. «Μπορεί μια χρονιά να στοιχίσουν οι καταστροφές το 2% του ΑΕΠ της χώρας και την άλλη καθόλου. Δεν γνωρίζεις πότε και πως θα σε χτυπήσει», τόνισε. Η ίδια η πράσινη μετάβαση έχει κόστος. «Οι ΑΠΕ δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις, αλλά η επόμενη φάση της εμπεριέχει τεράστιες δαπάνες για μεταφορές, ναυτιλία, αεροπορία, κτίρια κτλ». Η απόδοση αυτών των δαπανών είναι πλανητική, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, καθώς και συνάρτηση του τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου. «Η ευρωπαϊκή κλιματική και βιομηχανική πολιτική έχει αποτύχει στο κομμάτι της βιομηχανίας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις ταχύτητες των άλλων χωρών, ούτε την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Το παγκόσμιο περιβάλλον έχει αλλάξει γεωπολιτικά και διαρκώς μεταβάλλεται. Η Ελλάδα πρέπει να κινείται με δεδομένο πως δεν θα υπάρχουν χρήματα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, άρα τα μέτρα και οι πολιτικές πρέπει να έχουν αυτόν τον χαρακτήρα. Αν κάνουμε σωστά τη μετάβαση θα έχουμε υψηλά οφέλη στο ΑΕΠ».
Αναφορικά με τη λήξη του net metering, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αρχικά μπήκε ως εργαλείο επιδότησης επενδύσεων του καταναλωτή, ενώ το net billing λειτουργεί με βάση την αγορά. «Όσο πηγαίνεις σε μια αγορά με μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο το net metering οδηγεί σε υψηλότερες επιδοτήσεις και επιβαρύνσεις, για αυτό και πρέπει να τελειώσει».
Μιλώντας για το μέλλον, ο υπουργός τόνισε ότι η αγορά των επενδύσεων ΑΠΕ θα είναι μια αγορά με μεγάλες διακυμάνσεις από τη φύση της. Αν προστεθούν και οι σπασμωδικές αντιδράσεις του κράτους, οδηγούν σε μια χειρότερη πραγματικότητα. Άρα, είναι προτιμότερο το κράτος να βρίσκεται ένα βήμα πίσω και οι επενδυτές να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης, παρά να κάνει αυτό το ρόλο το κράτος. Σχολιάζοντας την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι χρειάζονται επιπρόσθετες παρεμβάσεις, ιδίως εφόσον υπάρχουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα όπως τα πορτοκαλί τιμολόγια, το demand response και ο ηλεκτρικός χώρος.
Σχετικά με τις υψηλότερες χρεώσεις δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές, δήλωσε ότι στόχος είναι ένα σύστημα με μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής και με ισχυρότερα δίκτυα. Άρα, οι σχετικές επενδύσεις είναι απαραίτητες. Σε βάθος χρόνου, οι ταρίφες για τις ΑΠΕ θα τελειώσουν, άρα θα εξαλειφθεί ένα δημοσιονομικό βάρος. «Όλους μας συμφέρει να έχουμε καλύτερες διεθνείς διασυνδέσεις και να ενισχύσουμε τα διμερή συμβόλαια ώστε να κερδίσουμε οικονομικά από την επένδυση στις ΑΠΕ». « Χρειαζόμαστε τις διεθνείς διασυνδέσεις, ώστε να μεγαλώσει η αγορά και να μην έχουμε περικοπές. Έτσι θα έχουν και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ μεγαλύτερη απόδοση».
Τέλος, στο θέμα των υδρογονανθράκων, σημείωσε πως το θέμα των λαϊκών αντιδράσεων αφορά πολύ περισσότερο τις ΑΠΕ παρά το συγκεκριμένο τομέα. «Είμαστε σε μια χώρα με ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκαιο και αυστηρά δικαστήρια. Δεν με ανησυχεί καθόλου το αντικειμενικό κομμάτι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδρογονανθράκων, αλλά το πολιτικό και οι γνωστές αδικαιολόγητες αρνήσεις », σχολίασε. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι θέλουν τις ΑΠΕ, αλλά δεν θέλουν να τις βλέπουν πουθενά».