Στην τελική ευθεία είναι εδώ και πάνω από ένα μήνα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει κρίσιμες διατάξεις για την ενεργειακή αγορά, για πολεοδομικά/χωροταξικά ζητήματα, καθώς και για την προστασία των δασών.
Οι συνεχείς αναβολές είναι ενδεικτικές της κρισιμότητας των διατάξεων και των αλλαγών που θα επιφέρουν, ειδικά στα τμήματα που αφορούν την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και την εκτός σχεδίου δόμηση.
Αν και η εικόνα που υπήρχε από το ΥΠΕΝ ήταν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα, η απρόοπτη εξέλιξη με την κατάθεση και συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, πάει ακόμα πιο πίσω τον προγραμματισμό του Θεόδωρου Σκυλακάκη.
Την ίδια ώρα, στην αγορά ενέργειας επικρατεί έντονη νευρικότητα, καθώς παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τα επιχειρησιακά σχέδια και τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων. Αυτή η νευρικότητα εντάθηκε μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ενέργειας (PPAs) για τους αγρότες και την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ έχει ανατραπεί και πλέον οι ενεργειακές διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή σε δύο δόσεις. Προφανώς, η ψήφιση των νομοσχεδίων δεν αρκεί, καθώς έπεται η δευτερογενής νομοθεσία, όπως είναι οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα εξειδικεύουν τις σχετικές αποφάσεις.
Πάντως, οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην προώθηση των νομοθετικών αλλαγών εντείνουν τις αρρυθμίες στον ενεργειακό τομέα και αντικειμενικά πλήττουν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα της αγοράς.