Στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για τους όρους, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά και τη διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπογράφει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έργο της Ομάδας Εργασίας «ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου έκδοσης αδειών εγκατάστασης των συγκεκριμένων ενεργειακών συστημάτων βάσει των νεότερων τεχνολογικών εξελίξεων, νομοθετικών και διοικητικών ρυθμίσεων». Η Ομάδα Εργασίας θα καταθέσει εισήγηση μετά από τη μελέτη του ισχύοντος αδειοδοτικού πλαισίου, των σύγχρονων καλών τεχνικών πρακτικών και των σχετικών σημείων του θεσμικού πλαισίου συναφών έργων εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο την αναγνώριση σημείων που χρήζουν εκσυγχρονισμού και απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών.

Η Ομάδα Εργασίας θα καταθέσει την εισήγηση της επί σχεδίου Υπουργικής Απόφασης έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γράψει το energygame.gr, η σύσταση της Ομάδας Εργασίας ανοίγει το δρόμο σε μεταγενέστερη φάση και για τη θεσμοθέτηση κινήτρων που θα δώσουν ώθηση στη μαζική χρήση των γεωθερμικών αντλιών για θέρμανση, ψύξη, αλλά και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Σήμερα, στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένες πάνω από 1.000 μονάδες, εκτιμώμενης ισχύος 70 MW σε θέρμανση και 72 MW σε ψύξη. Οι περισσότερες άδειες που έχουν εκδοθεί, αφορούν σε κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη όπως η ευρύτερη μητροπολιτική ενότητα της Θεσσαλονίκης και η ανατολική Αττική. Ένας μικρότερος αριθμός έχει εγκατασταθεί σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες εμπορικούς χώρους όπως καταστήματα και αποθήκες, κολυμβητήρια και σχολεία.