Συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, έναντι του προηγούμενου μήνα, η διαφορά της χονδρικής τιμής του φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής μειώθηκε κατά 49% σε ετήσια βάση και κατά 7,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στα 95,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Σύμφωνα με το IOBE, hταν σε υψηλότερα επίπεδα κατά 17% έως 24% από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και κατά 41% από την τιμή συστήματος NordPool (50,92 ευρώ/MWh).

Τον Δεκέμβριο, η διαφορά της τιμής στην ελληνική χονδρική αγορά ήταν υψηλότερη κατά 40% έως 50% από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και κατά 42% υψηλότερη από το NordPool.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι η τιμή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023 μειώθηκε κατά 12,3% σε μηνιαία βάση, ωστόσο ήταν σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικότερα, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 39,34 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και ήταν κατά 5,8% υψηλότερη από το μηνιαίο δείκτη της τιμής στην αγορά EGIX-THE της Γερμανίας (37,19 ευρώ/MWh) και κατά 10,4% υψηλότερη από την μηνιαία τιμή στην αγορά TTF Ολλανδίας (37,63 ευρώ/MWh).