Πρόσθετα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,9 δισ ευρώ αναζητούν οι εμπλεκόμενοι στο φιλόδοξο σχέδιο. Ένας παίκτης ωστόσο που δεν είχε ακουστεί επί του παρόντος εκδήλωσε προ ολίγων ημερών το ενδιαφέρον του. Ο λόγος για τη Eurobank.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank, Φωκίων Καραβίας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια γεύματος σε κυπριακή αποστολή δημοσιογράφων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εν λόγω ηλεκτρική διασύνδεση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» ο CEO του τραπεζικού ομίλου δεν έκρυψε ότι η Eurobank ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει μεγάλα γεωστρατηγικά project, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την Κύπρο. Ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι η τράπεζα δεν είναι επιχειρηματίας αλλά χρηματοδοτεί βιώσιμα έργα, ακόμη και στον ενεργειακό τομέα, αν η δανειοδότηση κριθεί βιώσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από το επενδυτικό fund TAQA, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, και το ισραηλινό Aluma. Τις εξελίξεις παρακολουθούν και αμερικανικά funds όπως το DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) είδηση την οποία είχε γνωστοποιήσει προσφάτως η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο έχει εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility της ΕΕ ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI), ενώ ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με εμπορικές τράπεζες για την πλήρη χρηματοδότησή του.