Ειδική μελέτη, πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΡΑΑΕΥ η οποία θα προσδιορίζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική αγορά ενέργειας, με στόχο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της στο πλαίσιο του Market Reform Plan.

Οι παρεμβάσεις που θα προτείνει η ΡΑΑΕΥ αφορούν τόσο τη χονδρεμπορική αγορά (ημερήσια, προημερήσια και προθεσμιακή), όσο και τη διείσδυση των ΑΠΕ και τους καταναλωτές.

Μια από τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν για παράδειγμα είναι ο διαχωρισμός της αγοράς εφεδρειών από την αγορά ενέργειας εξισορρόπησης. Εν όψει της συμμετοχής της ελληνική αγοράς στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μεταρρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο ελληνικό Market Reform Plan και προβλέπει το διαχωρισμό. Η χορήγηση της δυνατότητας δήλωσης προγραμμάτων κατανομής στους συμμετέχοντες, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του συνολικού κόστους της αγοράς εξισορρόπησης και θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εφεδρείες με όρους αγοράς ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στην πλατφόρμα PICASSO πρέπει να υλοποιηθεί ως τις 24.07.2024, ενώ η ένταξη στη MARI προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2026.

Η Αρχή, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, αναθέτει την εκπόνηση στοχευμένης μελέτης, υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου και της συναφούς πολιτικής της Ένωσης, για να μπορεί να παρακολουθήσει στη συνέχεια την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο.

Η μελέτη έχει θέμα το «Ψηφιακό μετασχηματισμό και ενεργειακή μετάβαση Στρατηγική της Ένωσης – Νομικό πλαίσιο». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενεργειακή μετάβαση αποτελούν κεντρικά θέματα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το 2030 και το 2050, με οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα: αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, ενσωμάτωση ΑΠΕ, ενδυνάμωση των καταναλωτών, απρόσκοπτη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς.

Mεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

H μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2023. Τροποποιεί τους κανονισμούς ηλεκτρικής ενέργειας από το 2019 και τις οδηγίες για την ηλεκτρική ενέργεια από το 2018-2019, καθώς και τον κανονισμό για την προστασία από τη χειραγώγηση της αγοράς στη χονδρική αγορά ενέργειας (REMIT).

Μετά από τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου για την ενέργεια, στις 17 Οκτωβρίου 2023 το Συμβούλιο συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (εξαιρουμένων των κανόνων για τη χειραγώγηση της αγοράς). Η συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών στο πλαίσιο του Συμβουλίου άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της μεταρρύθμισης.

Μερικά από τα κύρια στοιχεία της γενικής προσέγγισης του Συμβουλίου ήταν:

  • Καθιέρωση ελεύθερης επιλογής προμηθευτή ενέργειας για τους πελάτες
  • Να γίνουν υποχρεωτικές τις συμβάσεις διαφοράς για δημόσια χρηματοδοτούμενα έργα τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και για την πυρηνική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα
  • Να προστεθεί μεγαλύτερη ευελιξία για την κατανομή των εσόδων από συμβάσεις για διαφορά στους καταναλωτές
  • Να ενισχυθεί ο ρόλος του Συμβουλίου στην κήρυξη κρίσεων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση. Ακολούθως, τα κράτη μέλη θα καταθέσουν τα δικά τους Market Reform Plan στην Κομισιόν.