Ένα νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δημιουργεί η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας (PPas) σε αγρότες και τη βιομηχανία και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη.
Στην τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μεγέθη, αλλά η ισχύς των έργων που θα αφορούν στους αγρότες εκτιμάται ότι θα ανέρχεται έως 500 MW και για τη βιομηχανία σε τουλάχιστον 820 MW. Η αγορά αναμένει τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν αργότερα (εντός 20 ημερών για τους αγρότες και 60 ημερών για τη βιομηχανία), ενώ από μερίδα των επενδυτών εκφράζονται ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους αγρότες από το ΥΠΕΝ διαμηνύεται ότι όσοι πάροχοι/προμηθευτές συμμετέχουν, θα πρέπει να αναλαμβάνουν και τα τυχόν χρέη των πελατών τους, καθώς στην τροπολογία ορίζεται ρητά ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση εξόφλησης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Όσοι αγρότες έχουν απλήρωτες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο, καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει την επιβάρυνση των τόκων, παρέχοντας επιχορήγηση στον πάροχο.
Πηγές από τον αγροτικό τομέα έλεγαν στο energygame.gr ότι η εφαρμογή των μέτρων για τις διμερείς συμβάσεις θα είναι δύσκολη μέχρι να υπάρξει η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των προμηθευτών και των αγροτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν τυχόν νέες οφειλές μετά τη σύναψη των συμβάσεων.
Από την πλευρά των αγροτών εκφράζεται το αίτημα όσες αιτήσεις για έργα ισχύος έως 500 KW έχουν απορριφθεί, να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα PPAS, ενώ επιμένουν στην εφαρμογή του μέτρου που έχει ανακοινωθεί και προβλέπει ότι κάθε μεμονωμένος αγρότης μπορεί να φτιάξει το δικό του φωτοβολταϊκό, ισχύος έως 50 KW, από 10 KW που ίσχυε προηγουμένως. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο επόμενο διάστημα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και με επιδότηση της εγκατάστασης κατά τουλάχιστον 30%.
Επίσης, τονίζεται ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό το πρόγραμμα για τα αγροβολταϊκά, τα οποία δημιουργούν προστιθέμενη αξία, καθώς επιτρέπουν τη διπλή χρήση της αγροτικής γης, τόσο για εισόδημα όσο και για καλλιέργεια.
Στη βιομηχανία, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 820 MW. και αφορούν στη Βιοχάλκο και την Τιτάν. Η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο να ενταχθούν και νέες συμβάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως επισήμανε πηγή του ΥΠΕΝ στο energygame.gr, η ισχύς των βιομηχανικών ΡΡΑs μπορεί να αφορά και σε περισσότερα MW, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.
Σε ό,τι αφορά τις υπογεγραμμένες συμβάσεις, πηγές της βιομηχανίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, καθώς, όπως λένε, οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε αυτές τις συμβάσεις «έχουν ανατραπεί».