Μεταξύ των σοβαρών αλλαγών που έρχονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των αλλαγών σε δύο κανονισμούς και δύο οδηγίες είναι και η δυνατότητα των καταναλωτών να μοιράζονται με τρίτους την ενέργεια που παράγουν π.χ. μέσω του φωτοβολταϊκού συστήματος που διαθέτουν, χωρίς να είναι μέλη ενεργειακών κοινοτήτων.

Ο νέος κοινοτικός κανονισμός προβλέπει πως «οι ενεργοί πελάτες που έχουν στην κατοχή τους, μισθώνουν ή ενοικιάζουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ή παραγωγής θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται την πλεονάζουσα παραγωγή και να ενθαρρύνουν άλλους καταναλωτές να δραστηριοποιούνται ή να μοιράζονται την ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται ή αποθηκεύεται σε από κοινού μισθωμένες, ενοικιαζόμενες ή ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου διαμεσολαβητή». Η συμφωνία κοινής χρήσης της ενέργειας «είτε βασίζεται σε σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ ενεργών πελατών είτε οργανώνεται μέσω νομικού προσώπου. Το νομικό πρόσωπο που ενσωματώνει τα κριτήρια μιας κοινότητας ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ορίζεται στην οδηγία (ΕΕ) 2018/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ή μιας ενεργειακής κοινότητας πολιτών, όπως ορίζεται στην οδηγία (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μπορεί να μοιράζεται με τα μέλη του την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από εγκαταστάσεις τις οποίες έχει υπό την πλήρη ιδιοκτησία του. Το πλαίσιο προστασίας και ενδυνάμωσης για την κοινή χρήση της ενέργειας θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους ενεργειακά φτωχούς και ευάλωτους καταναλωτές».

Η κοινή χρήση ενέργειας καθιστά λειτουργική τη συλλογική κατανάλωση της αυτοπαραγόμενης ή αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται στο δίκτυο από περισσότερους από έναν ενεργούς πελάτες που ενεργούν από κοινού. Τα κράτη μέλη «θα πρέπει να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή ώστε να καταστεί δυνατή η διοικητική αντιστοίχιση εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου κατανάλωσης με αυτοπαραγόμενη ή αποθηκευμένη ανανεώσιμη ενέργεια για τον υπολογισμό της ενεργειακής συνιστώσας του λογαριασμού ενέργειας. Η εκροή των εν λόγω εγκαταστάσεων θα πρέπει να κατανέμεται μεταξύ των συγκεντρωτικών προφίλ φορτίου των καταναλωτών βάσει στατικών, μεταβλητών ή δυναμικών μεθόδων υπολογισμού που μπορούν να προκαθορίζονται ή να συμφωνούνται από τους ενεργούς πελάτες».