Αισθητά χαμηλότερες ήταν και το Φεβρουάριο οι χρεώσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σύμφωνα με τον δείκτη HEPI (Household Energy Price Index) που καταρτίζει η εταιρεία VaasaETT σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας,

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή στα κυμαινόμενα τιμολόγια (μαζί με τον ΦΠΑ) ήταν 22,48 λεπτά/κιλοβατώρα, έναντι 29,82 λεπτά που ήταν ο μέσος όρος στις συνολικά 15 χώρες του δείγματος. Τα κυμαινόμενα τιμολόγια αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για ρεύμα, καθώς η συντριπτική πλειονότητα τα προτιμά έναντι των -κατά κανόνα ακριβότερων- σταθερών τιμολογίων.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των τιμολογίων (σταθερά και κυμαινόμενα), η μέση τιμή στα οικιακά τιμολόγια ήταν 22,97 λεπτά/κιλοβατώρα, έναντι 24,85 λεπτά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 23,82 λεπτά στις συνολικά 33 χώρες του δείγματος. Στο δείγμα με τις 33 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα είναι στη 16η θέση. Οι χρεώσεις στην Ελλάδα ήταν μειωμένες κατά 3% έναντι του προηγούμενου μήνα.

Στην Ευρώπη, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά παρουσίασε ήπια πτώση. Στις περισσότερες χώρες, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν σε έξι χώρες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν στη Γαλλία. Σε γενικές γραμμές, η σταθεροποίηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος συνεχίστηκε το Φεβρουάριο, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες χώρες οδήγησαν στη μείωση της ζήτησης και σε διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η μέση τιμή στα οικιακά τιμολόγια (μαζί με τους φόρους) διαμορφώθηκε 6,94 λεπτά ή 34,16% χαμηλότερα έναντι του μέσου όρου (10,54 λεπτά) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χρεώσεις για τους Έλληνες καταναλωτές ήταν μειωμένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου μήνα. Σε ετήσια βάση, η πτώση στις χρεώσεις ανέρχεται στο 36% περίπου και πλέον οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.