Η πτώση των χρεώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί τον Απρίλιο, ενδεχομένως και το Μάιο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τις τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για το Μάρτιο.
Η ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές φυσικού αερίου περιορίζει το ρίσκο και συνεπώς τα κόστη για τους προμηθευτές, γεγονός το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν ακόμα χαμηλότερες χρεώσεις, ειδικά στα κίτρινα τιμολόγια. Υπενθυμίζεται ότι τα κίτρινα τιμολόγια συνδέονται με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς και διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα προϊόντα με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και τα προϊόντα με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων)..Τον Μάρτιο, η χαμηλότερη τιμή στα κίτρινα τιμολόγια είναι 9,176 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (KWh) και το χαμηλότερο πάγιο 3,5 ευρώ.
Παραδοσιακά, ο Απρίλιος είναι ένας μήνας χαμηλών καταναλώσεων και τιμών, λόγω του Πάσχα. Φέτος, το Πάσχα είναι στις 5 Μαΐου και αυτό σημαίνει ότι και ο Μάιος θα είναι πιθανώς ένας μήνας με χαμηλή ζήτηση ή τουλάχιστον χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Από τον Ιούνιο, η ζήτηση αυξάνεται και κορυφώνεται το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, λόγω της τουριστικής κίνησης.
Στη χονδρεμπορική αγορά, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει κάτω από τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Για σήμερα Τρίτη διαμορφώνεται στα 76 ευρώ, μειωμένη κατά 0,8% έναντι της Δευτέρας. Η μέση χονδρική τιμή από τις αρχές του έτους είναι 82,92 ευρώ, έναντι 102 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η τιμή του TTF κινείται κοντά στα 26 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, έναντι 30,37 ευρώ στις αρχές του χρονιάς, Η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια μέχρι και τον επόμενο Νοέμβριο παραμένει κάτω από τα 30 ευρώ. Σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 55 ευρώ/τόνος κινείται και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στις αρχές του 2024 ήταν στα 76 ευρώ.