Στον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τον καθορισμό των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται για να πάρει κατά παρέκκλιση και κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης μια μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με διμερές συμβόλαιο (PPA) με ενεργοβόρο βιομηχανία, θα παραπέμπει σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική τροπολογία που αναμένεται τις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα, πρόκειται για την τροπολογία που αναμένεται για να μειώσει και το ενεργειακό κόστος των αγροτών, με διμερή συμβόλαια που θα παίρνουν κατά παρέκκλιση και κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης για 500 MW. Η ίδια τροπολογία θα προβλέπει επιπλέον 500 MW ηλεκτρικού χώρου για την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση αφορά τα δύο συμβόλαια της ΔΕΗ με ΤΙΤΑΝ και Βιοχάλκο, που έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2023. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τους όρους και αν θα μπορούν να ενταχθούν και διμερή συμβόλαια άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών σε αυτή. Στόχος είναι να προωθηθούν τα λειτουργούντα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας αλλά δεν είναι σαφές αν θα αφορά μόνο τα διμερή συμβόλαια της ΔΕΗ με τον ΤΙΤΑΝ και τη Βιοχάλκο.
H τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ είναι ο δεύτερος βιομηχανικός καταναλωτής που συνάπτει διμερή σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη ΔΕΗ, συμβόλαιο που έχει 10ετή διάρκεια, και έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Η σύμβαση ακολουθεί την ίδια «αρχιτεκτονική» με το PPA μεταξύ της ΔΕΗ και της Βιοχάλκο, το οποίο έχει προηγηθεί. Έτσι, σε πρώτο στάδιο, οι ανάγκες της τσιμεντοβιομηχανίας θα καλύπτονται με φυσική παράδοση ρεύματος από μονάδες της ΔΕΗ συμβατικού μείγματος καυσίμου (λιγνίτες και νερά). Στη συνέχεια, το συμβόλαιο θα γίνει 100% «πράσινο», με την απαιτούμενη ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτεται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ.
Από την πρώτη στιγμή ενεργοποίησης του PPA, το βασικό πλεονέκτημα για τη βιομηχανία είναι ότι προστατεύεται από οποιοδήποτε διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , αποκτώντας πολυετή «ορατότητα» για το ενεργειακό της κόστος, δηλαδή για μία πολύ σημαντική παράμετρο (και εξαιρετικά αβέβαιη ειδικά τα τελευταία χρόνια) για το κόστος παραγωγής της. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ «κλειδώνει» για το ίδιο διάστημα την τιμή πώλησης για την παραγωγή ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της. Ταυτόχρονα το πράσινο PPA επιτρέπει στην τσιμεντοβιομηχανία να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας τους ρύπους του Πεδίου 2, που είναι οι εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας.