Έντονη ανησυχία επικρατεί στους παραγωγούς σχετικά με το τελικό ύψος που αναμένεται να διαμορφωθεί για τους μόνιμους περιορισμούς στην παραγωγή των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που θα βγει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και ειδικότερα στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου δεν θα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μεγέθη σε ό,τι αφορά τους μόνιμους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα καθορίζεται ένα μεταβατικό διάστημα και το πώς σε αυτό το διάστημα θα γίνονται οι περικοπές, αλλά και αποκοπές, από τους Διαχειριστές των Δικτύων μεταφοράς και διανομής, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα.

Το καθεστώς που ισχύει σήμερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ν.4951 του 2022 και η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα που λαμβάνουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ εφαρμόζεται οριζόντια μείωση 20% στην ισχύ τους (π.χ. για έργο με αιτούμενη ισχύ 2 GW εγκρίνεται ισχύς 1,6 GW), ενώ υπάρχει «ταβάνι» στο 72% για την ισχύ που επιτρέπεται να εγχέουν στο δίκτυο και για την οποία έλαβαν όρους σύνδεσης (73% για τα έργα που συνδέονται στον ΔΕΔΔΗΕ). Πέραν αυτών, οι επενδυτές προσπαθούν να υπολογίσουν στα business plans και τους περιορισμούς έγχυσης κατόπιν εντολών των αρμόδιων Διαχειριστών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, οι μόνιμοι περιορισμοί στα νέα έργα ενδέχεται να αυξηθούν από 28% σήμερα, στο 40% με 45%. Ωστόσο, στην αγορά ΑΠΕ υπάρχουν εκτιμήσεις που βλέπουν το ποσοστό των μόνιμων περιορισμών να ανεβαίνει ακόμα και στο 50%. Η ασθενής ζήτηση και η υψηλή προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ είναι ένας βασικός παράγοντας για τον οποίο ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται να υιοθετούν τις νέες εκτιμήσεις για την τελική μείωση παραγωγής λόγο μόνιμων περιορισμών αλλά και περικοπών.

Σημειώνεται ότι από ένα χαρτοφυλάκιο έργων με ενεργούς όρους σύνδεσης ισχύος 15,2 GW,  η «καθαρή» ισχύς που αναμένεται να προστεθεί στο σύστημα τα επόμενα χρόνια, κατόπιν του σεναρίου απομείωσης εγχεόμενης ενέργειας κατά 50%, είναι κοντά στα 7,2 GW.

Το καθεστώς που θα ορίζει τις περικοπές έγχυσης σε μόνιμη βάση, όπως επίσης και την κατηγοριοποίηση των έργων, θα προκύψει μετά την παράδοση του σχετικού πορίσματος της Ομάδας Διοίκησης Έργου που έχει συσταθεί και αποτελείται από στελέχη μέλη του ΥΠΕΝ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του  ΔΑΠΕΕΠ. και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι το πόρισμα πρέπει να παραδοθεί εντός 9 μηνών από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου, ωστόσο είναι πιθανό να γίνει νωρίτερα, δηλαδή προς τα τέλη του καλοκαιριού – αρχές του φθινοπώρου.

Ενδεχομένως, ο μόνιμος μηχανισμός θα προβλέπει και αποζημιώσεις για τις μονάδες ΑΠΕ στις οποίες θα έχει γίνει περικοπή στο προηγούμενο διάστημα.