Οι περισσότεροι λογαριασμοί ενέργειας των βρετανικών νοικοκυριών θα μειωθούν από τον Απρίλιο, αφού η ρυθμιστική αρχή Ofgem μείωσε το ανώτατο όριο των εγχώριων τιμών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, σύμφωνα με το Reuters.

Η πτώση, που προκλήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας, θα προσφέρει κάποια ανάσα στα νοικοκυριά που παλεύουν με την κρίση του κόστους ζωής, ενώ θα συμβάλει επίσης στον περιορισμό του πληθωρισμού.

Το νέο ανώτατο όριο της Ofgem, ύψους 1.690 λιρών (περίπου 1.979 ευρώ) ετησίως για τη μέση χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, είναι μειωμένο κατά 238 λίρες ή 12,3% από το προηγούμενο ανώτατο όριο των 1.928 λιρών.

«Αυτό θα οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022», δήλωσε η Ofgem.

Η Ofgem ανέφερε ότι ενώ η πτώση είναι καλή είδηση για τους καταναλωτές, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στην αγορά ενέργειας, με ένα ρεκόρ 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών σε απλήρωτους λογαριασμούς.

Ο εποπτικός φορέας επέτρεψε στους προμηθευτές να συμπεριλάβουν μια προσωρινή χρέωση που ισοδυναμεί με 28 λίρες ετησίως για να τους βοηθήσει να καλύψουν τα επισφαλή χρέη των καταναλωτών.

«Αλλά μακροπρόθεσμα, πρέπει να σκεφτούμε τι περισσότερο μπορεί να γίνει για εκείνους που απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, ακόμη και όταν οι τιμές πέφτουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Jonathan Brearley.

Η ομάδα εκστρατείας National Energy Action δήλωσε ότι έξι εκατομμύρια νοικοκυριά θα παραμείνουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας παρά το μειωμένο ανώτατο όριο τιμών. Η φτώχεια καυσίμου ορίζεται ως η αδυναμία να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν τα σπίτια σε θερμοκρασίες που απαιτούνται για να παραμείνουν ζεστά και υγιή.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με το πώς οι ενεργειακές προσφορές μπορούν να γίνουν πιο ευέλικτες, ώστε οι πελάτες να μπορούν να πληρώνουν λιγότερα αν χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες, προσθέτοντας ότι 10 εκατομμύρια λίρες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν τις εταιρείες να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες και τιμολόγια.

Οι αναλυτές της Cornwall Insight προβλέπουν ότι το επίπεδο του ανώτατου ορίου θα μειωθεί και πάλι όταν οριστεί το επόμενο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, σε περίπου 1.462 λίρες ετησίως, προτού αυξηθεί και πάλι ελαφρώς το χειμώνα.

«Αν και είναι συνετό να μην προτρέχουμε, υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι η αγορά ενέργειας αρχίζει να σταθεροποιείται», δήλωσε ο βασικός σύμβουλος της Cornwall, Craig Lowery. Περίπου 29 εκατομμύρια πελάτες είναι σε κανονικά τιμολόγια που καλύπτονται από το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο θεσπίστηκε το 2019 για την προστασία των καταναλωτών.

Το ανώτατο όριο καθορίζεται χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως τα τέλη δικτύου και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς και τις τιμές χονδρικής ενέργειας. Επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές σε αυτά τα κόστη.