Μάχη ανάμεσα στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, έρχεται το επόμενο διάστημα, καθώς τα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου, αναμένεται να βγουν σε αρκετά χαμηλές τιμές την 1η του μήνα, ενώ τα κίτρινα λόγω πτώσης της χονδρεμπορικής μπορούν να βγουν επίσης ανταγωνιστικά. Αντίθετα τα μπλε 12μηνα αλλά και τα ολιγόμηνα, παρά τη φασαρία που έγινε για να ενταχθούν στην αγορά δεν είναι πια τόσο ελκυστικά σε περιβάλλον πτώσης τιμών.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι τις αρχές Μαρτίου, εταιρείες και καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής για να δουν πόσο πιο χαμηλές θα διαμορφωθούν οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου, αλλά και πώς θα διαμορφωθούν και οι τελικές τιμές στα κίτρινα, οι οποίες θα ανακοινωθούν τότε.
Σε περιβάλλον πτωτικών τιμών τα μπλε τιμολόγια γίνονται λιγότερο δημοφιλή, αφού δεσμεύουν τον καταναλωτή σε μια τιμή που σύντομα δεν θα είναι ανταγωνιστική. Από την άλλη για τα περισσότερα κίτρινα, οι τελικές τιμές θα γίνουν γνωστές αρχές Μαρτίου, ενώ τα ex ante δεν έχουν μεγάλες διαφορές τιμών από τα πράσινα.
Στα 23,7 το φυσικό αέριο TTF
Οι εκτιμήσεις με βάση την πορεία του φυσικού αερίου, βλέπουν τις τιμές ενέργειας το Μάρτιο να κινούνται χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο. Ήδη η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF έσπασε το φράγμα και των 25 ευρώ/μεγαβατώρα και βρέθηκε στα 23,7 ευρώ, χθες, ενώ μπορεί να κινηθεί ακόμη πιο πτωτικά τους επόμενους μήνες.
Οι συνεχείς πτωτικές τιμές ενέργειας δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες προμήθειας να προσφέρουν ανταγωνιστικές προσφορές όμως ταυτόχρονα δημιουργούν ένα περιβάλλον- κινούμενη άμμο που αυξάνει την επιφυλακτικότητα.
Η χονδρική τιμή ρεύματος σήμερα κινείται περίπου στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέση χονδρική τιμή ρεύματος, από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, είναι στα 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι ήπιες θερμοκρασίες έχουν συγκρατήσει τις τιμές φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση ενέργειας παραμένει καθηλωμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το συμβόλαιο αναφοράς (TTF) στα 23,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα οδηγεί σταθερά τις τιμές ενέργειας στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.
Ταυτόχρονα στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα οι τιμές μειώνονται και λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς στο φυσικό αέριο. Πρόκειται για την εισφορά που είχε επιβληθεί από το Νοέμβριο του 2022, στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, μέχρι και τον Ιανουάριο. Η κατάργηση της εισφοράς ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, διευκολύνει τις εταιρείες για ακόμη πιο ανταγωνιστικές προτάσεις.
Από το πράσινο στο μπλε και τώρα πάλι πράσινα ή κίτρινα
Η επιστροφή στην κανονικότητα, που έγινε στην αρχή του έτους με την άρση των μηχανισμών και των επιδοτήσεων ήρθε μαζί με τις πολλές επιλογές τιμολογίων και τις χρωματικές κατηγορίες κίτρινο, μπλε και πράσινο.
Το νέο ειδικό τιμολόγιο που εισήγαγε η κυβέρνηση, το πράσινο τιμολόγιο ήταν το πιο δημοφιλές αφού σε αυτό βρέθηκαν από τον Ιανουάριο όλοι οι καταναλωτές. Η ΔΕΗ ξεχώρισε καθώς προσέφερε το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο με τιμή από 12,8 μέχρι 13,7 ανάλογα την κατανάλωση. Κάθε μήνα όμως οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν πιο χαμηλές τιμές και να τραβήξουν πελάτες. Το Φεβρουάριο τα πιο φθηνά πράσινα τιμολόγια ήταν της Elpedison που ήταν στα 11 λεπτά για τις πρώτες 100 KWh και 13 για τις υπόλοιπες, και της ELIN με 11,7 λεπτά/μεγαβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης και συνέπειας.
Οι εταιρείες προμήθειας, προσπάθησαν ωστόσο να προσελκύσουν τους καταναλωτές, από το πράσινο τιμολόγιο, στα μπλε ή τα κίτρινα.
Το Δεκέμβριο ήρθαν τα πρώτα μπλε σταθερά τιμολόγια, (πρώτα από τη ΔΕΗ με 17,5 λεπτά/κιλοβατώρα, μετά από Protergia με 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα , ακολούθησε η ELpedison με 16,9 και η NRG, με 15,1/λεπτά/κιλοβατώρα κ.λπ.) με μειωμένες δηλαδή τιμές από τα σταθερά τιμολόγια της κρίσης. Και μετά η ΕΛΙΝ με μπλε τιμολόγιο με τιμή 13,9-14,9 κατάφερε να προσφέρει ένα τιμολόγιο που προσέλκυσε αρκετούς πελάτες.
Ακολούθησε όμως στις αρχές Ιανουαρίου το σταθερό 8μηνο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο στα 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα με πάγιο τα 8 ευρώ, που παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε επειδή δεν ήταν 12μηνο, μέσα σε δύο εβδομάδες προσέλκυσε 10.000 καταναλωτές όπως ήταν ο στόχος του. Ακολούθησε το άνοιγμα της αγοράς μπλε τιμολογίων λίγων μηνών,
Μετά η Protergia ανακοίνωσε το πρόγραμμα Οικιακό Value Safe, 6μηνης διάρκειας με τιμή 0,0975 ευρώ/kWh όλο το 24ωρο και πάγιο 9,9 ευρώ ανά μήνα. Η ΗΡΩΝ διαθέτει πλέον το μπλε, εξάμηνο, τιμολόγιο FIX Genious με πάγιο 9,50 ευρώ το μήνα, και χρέωση 0,104 ευρώ ανά κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας.
Καθώς όμως στο μεταξύ οι τιμές κινούνται πτωτικά, η σταθερότητα του μπλε τιμολογίου γίνεται συνώνυμη περισσότερο της δέσμευσης παρά της ασφάλειας και οι καταναλωτές προτιμούν και πάλι τα κυμαινόμενα, πράσινα ή κίτρινα. Αντίστοιχα το δίλημμα στις εταιρείες προμήθειας είναι σε πιο από τα δύο θα επενδύσουν για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.