Σε επίπεδα κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τους διαχειριστές, σύμφωνα με την επιτελική σύνοψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για το 2024. Σε 1,2 δισ. ανέρχονται οι επενδύσεις που προγραμματίζονται για το 2024 στα δίκτυα διανομής και τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (βάσει των προγραμμάτων ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ), σε άμεση σύνδεση με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στο ΥΠΕΝ υποστηρίζουν πως «με τη συντελεσθείσα ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει εφικτή η κινητοποίηση κεφαλαίων για επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών». Προβλέπονται επενδύσεις για το 2024 ύψους 804 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ και 459 εκατ. ευρώ από το ΔΕΔΔΗΕ.

Σε αυτά τα μεγέθη πρέπει να προστεθούν και 233 εκατ. ευρώ, ύψος στο οποίο ανέρχονται οι επενδύσεις που προγραμματίζονται για το 2023 για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τις εταιρείες του ομίλου ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ).

Τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στη φετινή επιτελική σύνοψη του ΥΠΕΝ είναι:

  • Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής- Κρήτης (Φάση ΙΙ διασύνδεσης Κρήτης)
  • Το έργο υλοποιείται από την Αριάδνη Interconnection Α.Ε.Ε.Σ., θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.
  • Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά και την Πελοπόννησο καθώς και την απανθρακοποίηση των νησιών. Σημαντικότερο έργο είναι η Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κυκλάδων – Δ Φάση που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.
  • Ηλεκτρική Διασύνδεση Δωδεκανήσων και Νησιών ΒΑ Αιγαίου (ΑΔΜΗΕ). Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά καθώς και την απανθρακοποίηση των νησιών.
  • Αναβάθμιση διασυνδέσεων Ιονίων νησιών (έργο ΑΔΜΗΕ). Αντικατάσταση των υποβρύχιων καλωδιακών συνδέσεων Λευκάδας- Κεφαλονιάς, Κυλλήνης- Ζακύνθου και Κεφαλονιάς- Ζακύνθου. Το έργο θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των φορτίων των νοτίων Ιονίων νήσων.
  • Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά και την Πελοπόννησο. Κυριότερο έργο είναι η επέκταση συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο – Ανατολικός Διάδρομος (Κουμουνδούρου – Κόρινθος) & Ανακατασκευή ΚΥΤ (Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης) Κουμουνδούρου.
  • Αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την βελτίωση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (ΔΕΔΔΗΕ). Υπογειοποίηση και αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου η υποδομή είναι ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Αναβάθμιση εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές. Αντικατάσταση γυμνών αγωγών εναερίου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με περιβεβλημένους αγωγούς ή συνεστραμμένα καλώδια, εγκατάσταση μονωτικών περιβλημάτων και υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από δασικές περιοχές.