Το γράφει και ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος σε χθεσινό του άρθρο: Οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας για τη μείωση του δομικά υψηλού ενεργειακού κόστους είναι ένας από τους όρους επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας μέσω της στροφής στην αύξηση της γηγενούς προστιθέμενης αξίας.
Η ενέργεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στην νέα αναπτυξιακή πολιτική κατά τον κ. Μητρόπουλο που προτείνει διεύρυνση της παραγωγής υποσυστημάτων για κρίσιμους κλάδους της ΕΕ όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μπαταρίες, τα ηλεκτρικά είδη, οι τηλεπικοινωνίες και η ανανεώσιμη ενέργεια ώστε να επωφεληθεί η χώρα από το λεγόμενο on-shoring, την επιστροφή παραγωγικών μονάδων στη Γηραιά Ήπειρο.
Προτείνει, επίσης, την καθετοποίηση προς την τελική αγορά την ισχυρά εξαγώγιμων κλάδων της αγροδιατροφής, των φαρμάκων και των μετάλλων. Σε έναν τρίτο (από τους πέντε άξονες στρατηγικής) άξονα εντάσσει τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης, με τοπική παραγωγή στοιχείων ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και μπαταριών, με αξιοποίηση του δυναμικού που υπάρχει, όπως τα ναυπηγεία.
Αντίστοιχες προτάσεις έχουν κατατεθεί και από πολλούς άλλους με την κυβέρνηση να κινείται, τουλάχιστον στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους και της τοπικής παραγωγής συστημάτων για τα υπεράκτια αιολικά. Βέβαια χρειάζεται και ταχύτητα καθώς ο ευρωπαϊκός ανταγωνισμός τρέχει.