Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, είχαν την Τετάρτη τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανήλθε στο 48% και ήταν ελαφρά υψηλότερο έναντι της Πορτογαλίας. Ακόμα και χώρες όπου έχει αναπτυχθεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπως η Ολλανδία, η Βρετανία, η Δανία και το Βέλγιο, το ποσοστό συμμετοχής των αιολικών ήταν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Το μερίδιο της αιολικής παραγωγής κινείται συνεχώς ανοδικά τα τελευταία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 2023, στη χώρα μας η αιολική ισχύς έφθασε 5.226 ΜW, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορόσημα των 5.000 ΜW. Στο δίκτυο συνδέθηκαν 153 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 542,8 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 600 εκατ. ευρώ ή 11,6% υψηλότερα σε σχέση με το τέλος του 2022.

Στο τέλος του 2023 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 850 MW νέων αιολικών πάρκων, εκ των οποίων πάνω από 300 MW αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400 MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας.

Σε ό,τι αφορά συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έκθεση του Ember, το 2023 τοι μερίδιο των αιολικών πάρκων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά τι μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς ανήλθε σε 18% έναντι 17%.