Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν στην αγορά τις επίσημες εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Τα 1,9 δισ. ευρώ ίσως αποδειχθεί στην πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης πολύ μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν αρκετές τεχνικές προκλήσεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα αναθεωρηθεί ανοδικά το κόστος ή δεν θα προκύψουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η επένδυση έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility, ενώ, μεταξύ άλλων, εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από την αμερικανική πλευρά για μετοχική συμμετοχή. Ο Great Sea Interconnector είναι ένα έργο με ισχυρό γεωπολιτικό πρόσημο, που όμως δεν θα πρέπει να επιβαρύνει υπέρμετρα τους χρήστες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή μεταξύ άλλων και τους Έλληνες καταναλωτές.
Η άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός στόχος, αν και από καθαρά οικονομική σκοπιά πιο συμφέρουσα επιλογή για τα νησιά είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες).
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του έργου χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε ο προϋπολογισμός να παραμείνει υπό έλεγχο και σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια και το προσιτό κόστος ρεύματος για όλους τους καταναλωτές.