Την ευκαιρία να προχωρήσουν σε σημαντική μείωση των ποσών που πληρώνουν σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023».

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου. Ο δεύτερος κύκλος αφορά αποκλειστικά όσους έχουν ετήσια ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ (κατηγορία 1). Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Όπως επισημαίνει στο energygame.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, για να ανέβει ένα ενεργοβόρο ακίνητο τρείς ενεργειακές κλάσεις σε σχέση με την υφιστάμενη απαιτούνται αρκετές ενεργειακές παρεμβάσεις και όχι επιλεκτικά μία ή δύο που μπορεί να
επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

Για τις κατοικίες που ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, την «Η», στις οποίες κατοικούν κατά κύριο λόγια τα νοικοκυριά, χαμηλού εισοδήματος, θα πρέπει υποχρεωτικά το ακίνητο να ανέβει τρεις κλάσεις, δηλαδή μετά τις επεμβάσεις να καταταχθεί κατ’ ελάχιστον στην κλάση «Δ».

Αυτό ενδεικτικά σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επέμβει στο κέλυφος του σπιτιού (θερμομόνωση, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με αντίστοιχα νέα ενεργειακά υψηλής αποδοτικότητας), στα παλιά συστήματα θέρμανσης ψύξης ώστε να τοποθετήσει για παράδειγμα λέβητες αερίου νέας τεχνολογίας, ή αντλίες θερμότητας με υψηλό βαθμό απόδοσης και να αντικαταστήσει τα παλαιά κλιματιστικά με νέα κλιματιστικά τύπου inverter.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό, και αν υπάρχει τεχνική δυνατότητα, το θερμοδοχείο του ηλιακού θα ήταν καλό να συνδεθεί και με τον λέβητα αερίου ή την αντλία θερμότητας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του ακινήτου.

Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, η εκτιμώμενη δαπάνη για όλες αυτές τις παρεμβάσεις σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων στην Β΄ Κλιματική ζώνη (όπως είναι το Λεκανοπέδιο των Αθηνών), θα ανέλθει γύρω στα 18.000 ευρώ, Στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης η επιδότηση ανέρχεται στο 75% της δαπάνης. Ένας ενδιαφερόμενος με οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα λάβει επιδότηση 13.500 ευρώ και τα υπόλοιπα 4.500 ευρώ θα πρέπει να τα καταβάλει από την τσέπη του είτε από τραπεζικό δανεισμό. Καθώς το επιτόκιο του δανείου είναι 100% επιδοτούμενο και συνεπώς το δάνειο είναι άτοκο, για ένα δάνειο 4ετούς διάρκειας, ύψους 4.500 ευρώ, η μηνιαία καταβολή ανέρχεται σε 93,75 ευρώ.

Για μια κατοικία 80 τμ, ενεργειακής κλάσης «Η», η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται κατά μέσο σε 250 κιλοβατώρες (KWh) ανά τετραγωνικό μέτρο. Με ενδεικτική τιμή κιλοβατώρας τα 12 λεπτά (0,12 ευρώ/KWh), το ετήσιο κόστος σε απόλυτα μεγέθη ανέρχεται σε 2.400 ευρώ (ή 220 ευρώ/μήνα). Εάν η κατοικία αναβαθμιστεί από την κλάση «Δ» στην «Η», το ετήσιο κόστος συρρικνώνεται στα 1.440 ευρώ περίπου ή 120 ευρώ το μήνα. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει δάνειο, τότε με τα 100 ευρώ που εξοικονομεί το μήνα, θα το αποπληρώσει μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια και για την ακρίβεια σε 45 μήνες.

Επισημαίνεται ότι όλα τα επιπλέον κόστη διαχείρισης του φακέλου, όπως η αμοιβή του συμβούλου έργου, του κόστους των ενεργειακών πιστοποιητικών και των τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιδοτούνται σχεδόν στο σύνολο τους και οι τιμές είναι προκαθορισμένες από τον οδηγό του προγράμματος. Αυτό που δεν επιδοτείται και θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα πρόστιμα και οι αμοιβές μηχανικών για τακτοποίηση πολεοδομικών παρεμβάσεων του ακινήτου που τυχόν θα προκύψουν στα πλαίσια της έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας.