Δεν έδωσε τελικά χθες η ΡΑΑΕΥ την ερμηνεία της για το τι σημαίνει η Υπουργική Απόφαση για τα 6μηνα τιμολόγια, και η τελική τοποθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής που περιμένει ολόκληρη η αγορά προμήθειας και οι καταναλωτές αναμένεται τη Δευτέρα.

Ο λόγος της αναβολής είναι ότι πρέπει να προηγηθεί μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Υπουργείο Ενέργειας, που θα ερμηνεύει το ίδιο την απόφασή του, και πάνω στην ερμηνεία αυτή…θα βασιστεί η ερμηνεία της ΡΑΕΕΥ.

Η υπουργική απόφαση που βγήκε προχθές δεν διευκρινίζει αν τα 6μηνα συμβόλαια στα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να υπάρχουν στην αγορά μπορούν να είναι σταθερά και να έχουν ρήτρα αποχώρησης. Και επομένως δεν μπορούσε η ΡΑΑΕΥ μέχρι χθες να δώσει μια τέτοια ερμηνεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας με ανακοίνωσή του στα Μέσα, ή και με επιστολή στη ΡΑΑΕΥ θα συμπληρώσει το κενό της Απόφασης, διευκρινίζοντας ότι τα ολιγόμηνα σταθερά συμβόλαια, θα είναι μπλε και όχι κίτρινα και θα έχουν ρήτρα αποχώρησης.

Ακολούθως αναμένεται και η τελική ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ που θα δώσει τέλος στην επικρατούσα ασάφεια και θα ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για τα ολίγων μηνών σταθερά συμβόλαια ώστε να μπορούν να βγουν στην αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες προμήθειας, χωρίς την ξεκάθαρη τοποθέτηση για τη δυνατότητα να έχουν ρήτρα αποχώρησης τα ολιγόμηνα σταθερά συμβόλαια δεν επρόκειτο να βγάλουν στην αγορά τέτοια προϊόντα.

Μετά τη Δευτέρα και το πράσινο φως από τη ΡΑΑΕΥ θα μπορεί να ανοίξει αυτή η αγορά και τα προϊόντα αυτά θα είναι εντός του θεσμικού πλαισίου.

Έτσι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα και για το 8μηνο σταθερό τιμολόγιο που έφερε στην αγορά η «Φυσικό Αέριο», πριν λίγες εβδομάδες το «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed», το οποίο αν και σταθερό δεν εντάχθηκε στα μπλε και δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για το αν μπορεί να έχει ρήτρα αποχώρησης.