Η ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ασθενής κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς στην Ευρώπη όπως εκτιμούν οι αναλυτές της ICIS στην έκθεση για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας με τίτλο «Ο αργός δρόμος προς την ανάκαμψη».
Η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η αύξηση θα είναι περιορισμένη και με αργό ρυθμό. Από την πλευρά των νοικοκυριών αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία ωστόσο δεν θα είναι ισχυρή, καθώς οι τιμές χονδρικής είναι σχεδόν διπλάσιες από τα επίπεδα προ της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.
Οι αναλυτές της ICIS προβλέπουν αύξηση 8% της ζήτησης φυσικού αερίου και 2,9% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις η κατανάλωση θα είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2022.
Από την πλευρά της προσφοράς, το LNG αναμένεται να καλύψει φέτος το 85% της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου, ενώ η δυναμικότητα επαναεριοποίησης των τέρμιναλ LNG στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης προβλέπεται αυξημένη κατά 9%. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα έχουν γεμίσει σε ποσοστό 55% έως την 1η Απριλίου και πιθανώς σε ποσοστό άνω του 90% πριν την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.
Η παγκόσμια αγορά LNG ενδέχεται να επιστρέψει σε μια κατάσταση περιορισμένης προσφοράς, καθώς η προσφορά θα αυξηθεί κατά 5% και η ζήτηση κατά μόλις 2%. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε οι τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά μέσα στη χρονιά.
Στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η επιπλέον αύξηση της παραγωγής από τις μονάδες ΑΠΕ και τα πυρηνικά εργοστάσια κατά 118 τεραβατώρες θα καλύψει άνετα την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης κατά 75 τεραβατώρες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα μειωθεί περαιτέρω η παραγωγή ρεύματος από μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και λιγνίτη).
Η προσοχή θα είναι στραμμενη στη Γερμανία, καθώς εκτιμάται ότι θα ανέλθει στην πρώτη θέση της κατάταξης των καθαρών εισαγωγέων ρεύματος, από τη δεύτερη θέση στην οποία ήταν το 2023, απόρροια της απόσυρσης μονάδων πυρηνικών και λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή.