Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία της ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κρήτης και νησιών του Αιγαίου μετά τη απόσυρση 41 μονάδων της ΔΕΗ την επόμενη διετία. Η ρύθμιση, που πιθανότατα θα απαιτήσει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι απαραίτητη προκειμένου πριν από το φετινό καλοκαίρι, που αναμένεται να δημιουργηθούν τα πρώτα κενά στην ηλεκτροδότηση της Κρήτης και αρκετών νησιών, να προχωρήσουν με αστραπιαία ταχύτητα οι σχετικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια των μονάδων που θα αντικαταστήσουν αυτές που κλείνουν.
Η ΔΕΗ είχε ενημερώσει στις αρχές Νοεμβρίου τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για την πρόθεσή της να αποσύρει 41 μονάδες παραγωγής στα νησιά. Πρόκειται για εννέα μονάδες στην Κρήτη (δύο εντός του 2023 και τρεις εντός του 2024) καθώς και 32 μονάδες στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) από τις οποίες 24 εντός της χρονιάς που πέρασε, πέντε μέσα στη φετινή χρονιά και τριών το 2025.
Η ΔΕΗ ανέφερε στην παρουσίασή της και δύο σενάρια κόστους για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης και των ΜΔΝ στα οποία αποσύρονται μονάδες. Το πρώτο σενάριο προέβλεπε την κάλυψη του συνόλου των αναγκών με μίσθωση αεριοστροβίλων (Α/Σ) και ηλεκτροπαραραγωγών ζευγών (Η/Ζ) με συνολικός κόστος περί τα 500 εκατ. Προβλέπονταν συγκεκριμένα η μίσθωση 37 Α/Σ και 432 Η/Ζ. Το δεύτερο σενάριο, με κόστος μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια απόσβασης της επένδυσης (σε πενταετία ή δεκαετία) προβλέπει την αγορά επτά Α/Σ, τη μίσθωση άλλων τεσσάρων και την κάλυψη των υπολοίπων αναγκών με μίσθωση Η/Ζ. Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε χωρίσει, μάλιστα, τα νησιά σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται αυτά που μπορούν να καλύψουν τα κενά με Η/Ζ και συγκεκριμένα η Σάμος, η Λήμνος, η Μήλος, η Κως, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος και αλλά. Στη δεύτερη κατηγορία όσα θα χρειαστούν συνδυασμό Α/Σ και Η/Ζ για την κάλυψη του κενού που δημιουργείται από την απόσυρση μονάδων όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Θήρα, η Χίος και η Λέσβος.
Ειδικά για την Κρήτη, στην οποία τα σενάρια δείχνουν πως η απαιτούμενη ισχύς σε συνθήκες καύσωνα προσεγγίζει τα 800 MW, στο πιο δυσμενές σενάριο. Με την απόσυρση μονάδων και τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης, η ικανότητα παραγωγής περιορίζεται στα 759 MW, άρα δημιουργείται από το φετινό καλοκαίρι έλλειμα ισχύος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 190 MW (αν π.χ. τεθούν εκτός οι δύο μεγαλύτερες μονάδες του Αθερινόλακκου). Ένα από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, είναι η αξιοποίηση εταιρειών που διαθέτουν άδειες παραγωγής θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil. Γι’ αυτό και κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες περί συζητήσεων μεταξύ ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε να μεταφερθούν στο νησί τρείς μονάδες αεριοστροβίλων της ΗΡΩΝ. Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών έδωσαν πριν από λίγες ημέρες διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.