Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι κατατίθεται σήμερα στη Βουλή τροπολογία για πλήρη διετή αναστολή πληρωμών για το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.
Η τροπολογία περιλαμβάνει, συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ έκανε γνωστό ότι πάνω από το 30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο.
«Έχουμε περίπου λίγο κάτω από 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος συνεπώς το 30% εξ αυτών είναι απλήρωτο» ανέφερε ο υπουργός. Η κίνηση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του υπουργού, για την αναστολή πληρωμών για το αγροτικό ρεύμα έρχεται ύστερα από μια περίοδο αυξημένων μπλόκων και αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά στην Ελλάδα πυκνώνουν τα μπλόκα, από τη Θεσσαλία μέχρι τη Μακεδονία. Στη χώρα μας ο αγροτικός κόσμος διεκδικεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την παραγωγή που καταστράφηκε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και από ασθένειες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ζητεί παρεμβάσεις στις τιμές καυσίμων, ενέργειας και αγροτικών εφοδίων, έργα υποδομής που θα θωρακίζουν την παραγωγή από καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής και θεσμικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζεται στο 100% η παραγωγή.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) η πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel», επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης σε καταστροφικό συμβάν από το 1993 που συγκεντρώνονται στοιχεία από την ΕΑΕΕ έως και σήμερα. Η συνολική άμεση ζημία ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ
Μόνο στη Θεσσαλία λόγω της πλημμύρας χάθηκαν 70.935 αιγοπρόβατα, 20.326 χοίροι, 6.136 βοοειδή και 131.795 πτηνά. Επιπλέον, οι απώλειες σε μελισσοσμήνη αγγίζουν ήδη τις 48.000, αναδεικνύοντας κίνδυνο για την ανάπτυξη νέων γεωργικών καλλιεργειών χωρίς επικονιαστές.