Η Φυσικό Αέριο θα προσαρμοστεί στις συστάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το σταθερό τιμολόγιο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το τιμολόγιο με σταθερή τιμή για οκτώ μήνες, υπογραμμίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Την ίδια στιγμή, φημολογείται, ότι το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και από άλλους προμηθευτές τιμολόγια με σταθερή χρέωση μικρότερης χρονικής διάρκειας από 12 μήνες.
Η ΡΑΑΕΥ έχει την «πλήρη στήριξη» της κυβέρνησης, διαμηνύει η αρμόδια πηγή. «Θα ακούσουμε» τη ρυθμιστική αρχή και «η Φυσικό Αέριο θα προσαρμοστεί» στις σχετικές συστάσεις, προσθέτει.
Η απόφαση της Φυσικό Αέριο να προωθήσει στην αγορά ένα τιμολόγιο με σταθερή τιμή για οκτώ μήνες, έναντι 12 μηνών που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρυθμιστικής αρχής, η οποία, όπως έγραψε το powergame.gr, κάλεσε τη θυγατρική εταιρεία του κρατικού ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας να αποσύρει το εν λόγω προϊόν, καθώς έκρινε ότι «παραβιάζει τον ανταγωνισμό» και ότι «δεν εντάσσεται σε καμία από τις κατηγορίες των χρωματιστών τιμολογίων». Σε αυτό το πλαίσιο, απέστειλε επιστολή στην εταιρεία, έπειτα και από σχετική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα είτε να προσθέσει στο εν λόγω προϊόν μια διάρκεια κυμαινόμενης χρέωσης είτε να αποσύρει τη ρήτρα αποχώρησης. Σε αυτήν την περίπτωση, το εν λόγω προϊόν θα ενταχθεί στα «κίτρινα» τιμολόγια.
Τι αλλάζει στον Κώδικα Προμήθειας
Σε ό,τι αφορά πιθανές αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, η ίδια πηγή είπε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, το μόνο που θα αλλάξει είναι το άρθρο 42 για την αλλαγή προμηθευτή, σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην καταχρηστική μετακίνηση των κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο χωρίς να τακτοποιούν τις οφειλές τους (το φαινόμενο του λεγόμενου ενεργειακού τουρισμού).
Συγκεκριμένα, οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να αλλάξουν μέχρι τρεις παρόχους, αλλά δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε έναν τέταρτο εάν προηγουμένως δεν αποπληρώσουν ή δεν προχωρήσουν σε διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών τους. Αντίστοιχα, οι εμπορικοί καταναλωτές θα μπορούν να αλλάξουν έως και δύο παρόχους.
Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Μάχη στα σταθερά μπλε τιμολόγια
Την ίδια ώρα, και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η υπόθεση της Φυσικό Αέριο, εντείνεται η φημολογία ότι το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και από άλλους προμηθευτές τιμολόγια με σταθερή χρέωση μικρότερης χρονικής διάρκειας από 12 μήνες. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας: από την πλευρά ορισμένων εταιρειών επισημαίνεται ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αν συμφωνηθεί με τον πελάτη, ενώ από την πλευρά της ΡΑΑΕΥ τονίζεται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και ότι αποτελεί «την εξαίρεση της εξαίρεσης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τα τιμολόγια με σταθερή περίοδο χρέωσης, ανεξαρτήτως χρώματος, είναι μια ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές, καθώς δεν χρειάζεται να παρακολουθούν στενά την πορεία των τιμών του ρεύματος κάθε μήνα, ώστε να καταλήγουν στην καλύτερη επιλογή. Παράλληλα, προσφέρουν προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών και κυρίως από μια ενδεχόμενη απότομη αύξησή τους λόγω κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος ή αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως για παράδειγμα μια γεωπολιτική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Έρχονται χαμηλότερες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια
Πάντως, οι προβλέψεις για την πορεία του φυσικού αερίου δεν κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Το 2023 η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου αναφοράς (TTF) υποχώρησε κατά 60% περίπου και πλέον κινείται κάτω από τα 30 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα. Την Παρασκευή το συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε στα 28,429 ευρώ, έναντι 30,572 ευρώ στις αρχές του μήνα, χάρη στις ήπιες για την εποχή καιρικές συνθήκες και τα αυξημένα επίπεδα αποθήκευσης στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν τις τιμές του καυσίμου να κατρακυλούν τους επόμενους μήνες έως 50% περίπου χαμηλότερα, κοντά στην περιοχή των 15 ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε είναι δεδομένο ότι θα δούμε χαμηλότερες τιμές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη περίοδο σε σύγκριση με τα όσα ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Ιανουάριο. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα σταθερά τιμολόγια, η καλύτερη επιλογή για τους καταναλωτές ίσως είναι να περιμένουν πριν καταλήξουν σε μια οριστική απόφαση, καθώς είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στην αγορά ακόμα πιο ελκυστικές επιλογές.
Στην αποκλιμάκωση των τιμών θα συμβάλει και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρο το οποίο θα περιλαμβάνεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.