Στην αντεπίθεση πέρασε η Φυσικό Αέριο, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, λανσάροντας στην αγορά τιμολόγιο σταθερής χρέωσης για 8 μήνες στα 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα, κατεβάζοντας σημαντικά το επίπεδο τιμών στην αγορά και αναγκάζοντας και τις υπόλοιπες εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτά τα επίπεδα.
Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη απ’ «όλα» τα πράσινα τιμολόγια και πολύ κοντά στα φθηνότερα «κίτρινα», αλλά και χωρίς καθόλου κίνδυνο ανόδου τιμής, αφού προσφέρει σταθερή χρέωση για 8 μήνες. Επίσης, είναι χαμηλότερη απ’ όλα τα «μπλε» τιμολόγια, προσφέροντας αυτήν την προνομιακή τιμή σταθερά μέχρι τον Αύγουστο του 2024 και στοχεύοντας τόσο στους καταναλωτές που ζητούν σταθερή χρέωση χωρίς κανένα ρίσκο αν οι τιμές ανέβουν, δηλαδή όσους αναζητούν «μπλε» τιμολόγιο, όσο και σε όσους θέλουν τη χαμηλή τιμή που προσφέρει το «κίτρινο» τιμολόγιο, κοντά στα 12 λεπτά/κιλοβατώρα.
Η κίνηση αυτή αναγκάζει όλες τις εταιρείες προμήθειας να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους και να λανσάρουν νέες χαμηλότερες τιμές στα τιμολόγια που θα προτείνουν τις επόμενες εβδομάδες και η μάχη των εταιρειών για την εξασφάλιση συμβολαίων αναμένεται σκληρή.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο τα «πράσινα» τιμολόγια του Φεβρουαρίου αναμένεται να κινηθούν χαμηλότερα από τον Ιανουάριο, όσο και τα νέα «κίτρινα» τιμολόγια θα πρέπει να προτείνουν χαμηλότερες τιμές, κάτι που οι εταιρείες μπορούν να το κάνουν, αφού οι τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά έχουν αποκλιμακωθεί. Σημειώνεται ότι οι τιμές στο «πράσινο» τιμολόγιο που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες την 1η Ιαουαρίου ισχύουν και για τον Φεβρουάριο, αλλά οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν εκπτώσεις στις 31 Ιανουαρίου, ώστε να διαμορφωθούν οι τιμές χαμηλότερα.
Σημειώνεται ότι το νέο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο, η Ρυθμιστική Αρχή δεν το κατέταξε στα «μπλε», αλλά στα «κίτρινα», παρ’ ότι είναι σταθερό για 8 μήνες, καθώς στα «μπλε» κατατάσσει μόνο τα τιμολόγια διάρκειας 12 μηνών.
Παίρνει φωτιά ο ανταγωνισμός στα τιμολόγια ρεύματος
Η είσοδος του «πράσινου» τιμολογίου στην αγορά από την 1η Ιανουαρίου ανέβασε στα ύψη τον ανταγωνισμό. Οι εταιρείες προμήθειας αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές τους, προκειμένου να εμφανίσουν ελκυστικά «μπλε» και «κίτρινα» τιμολόγια, ώστε να προσελκύσουν σε αυτά τους πελάτες που από την αρχή του έτους βρέθηκαν στο «πράσινο» τιμολόγιο.
Η προσέλκυση πελατών στα τιμολόγια σταθερής χρέωσης αποτελεί στόχο για τις εταιρείες, καθώς έτσι εξασφαλίζουν σταθερό πελατολόγιο, που δεν κινδυνεύουν να χάσουν από τον ανταγωνισμό κάθε μήνα, αλλά και σταθερό περιθώριο κέρδους για όλο τον χρόνο.
Το σήμα για τη μάχη στο «μπλε» τιμολόγιο είχε δώσει η ΔΕΗ, που ανακοίνωσε από τον Δεκέμβριο τιμή 17,9 λεπτά/κιλοβατώρα σταθερά για έναν χρόνο με 5 ευρώ πάγιο, ακολούθησαν η Elpedison και ο ΗΡΩΝ με 16,9 λεπτά/κιλοβατώρα, η Protergia με 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ, η Ελίν με 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ/μήνα, αλλά για αιτήσεις έως 15/01/2024 δώρο τα πάγια τριών μηνών. Η NRG ανακοίνωσε «μπλε» τιμολόγιο στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα και το 8μηνο τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο προσφέρει την οικονομικότερη λύση, παρ’ ότι έχει υψηλό πάγιο 9 ευρώ/κιλοβατώρα, δυσκολεύοντας τη μάχη για το «μπλε» τιμολόγιο.
Το κυριότερο όμως είναι ότι το νέο τιμολόγιο αυτό θα αναγκάσει τον ανταγωνισμό να προσφέρει τα ίδια ή χαμηλότερα τιμολόγια, πυροδοτώντας νέα σκληρότερη μάχη για τα μερίδια στην αγορά ενέργειας για τον Φεβρουάριο.