«Για πρώτη φορά έχουμε πολύ οικονομικό μπλε τιμολόγιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο OT Forum.

«Αν οι καταναλωτές δεν ψάξουν για την φθηνότερη τιμή, πως θα υπάρξει ανταγωνισμός; Αυτό είναι η βάση για να υπάρχει φθηνή τιμή», συνέχισε ο υπουργός.

Σχετικά με τις βασικές τιμές στο πράσινο τιμολόγιο, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να δει την τιμή χονδρικής Ιανουαρίου, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι, τον Φεβρουάριο μπορεί τα τιμολόγια να είναι πιο ελκυστικά, τόσο το πράσινο, όσο και τα κυμαινόμενα.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει. Γι’ αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να δουν τη συμπεριφορά των παρόχων, έχοντας στη διάθεσή τους ένα πολύ απλό εργαλείο, το πράσινο τιμολόγιο. «Στο τέλος κάποιος προμηθευτής θα είναι πιο φθηνός», τόνισε ο Υπουργός.

Αναφορικά με την κατάργηση των επιδοτήσεων, σημείωσε ότι, η μετάβαση στο νέο καθεστώς γίνεται χωρίς υψηλές τιμές. «Εκτιμούμε ότι 1η Ιανουαρίου θα είναι ίδιες ή φθηνότερες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι βέβαιο για όσους θα λάβουν επιδότηση για θέρμανση στο ρεύμα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις μπορεί να ανοίξει νωρίτερα, στο τέλος του χρόνου, διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση θα έχει τη μορφή της έκπτωσης στο λογαριασμό και όχι της χρηματικής ενίσχυσης.

Καλοί οιωνοί για τις τιμές του φυσικού αερίου

Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου, όπου όπως είπε, παρά τον πόλεμο στη Γάζα, δείχνει θετικά σημάδια. Παράλληλα, το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι ακόμα γεμάτες και εφόσον αυτό συνεχιστεί, σημαίνει ότι οι τιμές θα ακολουθήσουν πτωτική τάση. Αντίστοιχα θετικά επιδρούν οι προβλέψεις για τον καιρό, που είναι σχετικά ήπιος για την εποχή.

«Εάν η ζήτηση για φυσικό αέριο παραμείνει χαμηλή, μπορεί η τιμή να πέσει και κάτω από τα 35 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, τόνισε ότι το ΥΠΕΝ έδωσε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να καταμετρά μηνιαία κατανάλωση, κάτι που θα προχωρήσει μέσα στους πρώτους 4 μήνες του 2024. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη είναι μακροπρόθεσμα οι λογαριασμοί να εκδίδονται ανά μήνα, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πετύχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση, καθώς θα γνωρίζουν την κατανάλωσή τους.

Ανατολική Μεσόγειος και East Med

Ερωτώμενος για τα projects της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα τον East Med, τόνισε ότι όσο οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο δεν περιλαμβάνουν το υδρογόνο, τόσο ο χρόνος τους θα περιορίζεται. Επομένως οι αγωγοί θα περιλαμβάνουν ή μείγμα ή θα μετατραπούν σε αμιγώς υδρογόνου.

«Για τον East Med δε βλέπω το ίδιο ενδιαφέρον όσο υπήρχε παλιότερα. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Ισραήλ και Κύπρο», πρόσθεσε.